Home Nieuws

Nieuws

Hervorming van het tuchtrecht: wat kan het sociaal domein leren van de jeugd- en gezinszorg?

Per 1 januari 2025 werd er binnen het sociaal domein een nieuwe vorm van professioneel toezicht geïmplementeerd: een commissie van consultatie die klachten van zorgafnemers behandelen. Met als doel te leren van deze klachten. Mark Kranenburg staat klagers binnen de jeugd- en gezinszorg bij en deelt de voor- en nadelen van zo’n consultatiecommissie.

Werken met ervaringsdeskundigen: ‘Sommige professionals hebben het idee dat ze werken met ‘een gekkie’’ 

Cliënten hoef je niet te overtuigen van de waarde van ervaringsdeskundigen. Bij collega’s in het sociaal domein ligt dit soms net even anders. Ervaringsdeskundigen Shirley (46) en Dennis (36) weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat: ‘Je moet sterk in je schoenen staan en overtuigingskracht hebben, want sommige professionals zien je echt nog als ‘een gekkie’.’

Te veel empathie voor je cliënt vertroebelt je blik: 7 tips om dat te voorkomen

Empathisch werken is een grondhouding waarmee je je als sociaal werker kunt verbinden met je cliënt en betere hulpverlening kunt geven. Maar met empathie kun je de plank ook misslaan. Docent en sociaal werker Hetti van der Lugt en sociaal werker Lisette Averdijk vertellen vanuit hun eigen praktijk over goed empathisch werken, de valkuilen en waar je alert op moet zijn.

Hoe zet je onrecht op de agenda van beleidsmakers? Lector Lilian Linders geeft advies

De huidige samenleving schreeuwt om contextgericht werken. Sociaal werkers kunnen daardoor veel meer bijdragen aan sociale verandering en empowerment, stelt lector Lilian Linders. Ze legt uit hoe je contextgericht werken aanpakt en waarom het de kern van je vak is.

Steeds meer separaties: Rianne Levi werd op haar dieptepunt alleen in een cel geplaatst

Het aantal separaties in de ggz neemt toe, zo blijkt uit cijfers van de IGJ. Ook neemt de duur van de insluitingen toe. Volgens het overzicht worden in patiënten in de ggz in 2023 in totaal 3,4 miljoen uur ingesloten, waarvan 832.000 uur in een separeercel. Niet alleen het aantal separaties neemt toe, ook is er een stijging te zien in het aantal dwangtoepassingen in het algemeen.
Jeugdhulp

‘Onvruchtbaar door de pil?’ Jongerenwerkers doorbreken anticonceptie-fabels

Desinformatie over de anticonceptiepil op sociale media kan een van de oorzaken zijn voor de forse stijging van het aantal abortussen. Ook schaamte lijkt een rol te spelen: ‘Veel jongeren durven niet aan de pil vanwege hun ouders.’ De oplossing: vaker het gesprek over seks aangaan, ook met volwassenen, vinden twee jongerenwerkers en een huisarts.
Wet- en regelgeving

Tuchtrecht voor sociaal werkers veranderd: niet straffen maar leren

Sinds 1 januari 2025 geldt voor sociaal werkers een nieuw soort tuchtrecht. Het leren van klachten staat centraal. Voor jeugd- en gezinsprofessionals was sinds november 2022 professioneel toezicht al het uitgangspunt, nu is dat voor alle sociaal werkers zo.
Professionalisering

Dossier woningnood: grote gevolgen voor jouw werk

Sociaal werkers komen steeds vaker in aanraking met cliënten die door de woningcrisis in de problemen zitten. Welke problemen spelen er? Wat kun je hierin als sociaal werker betekenen voor je cliënten? In dit dossier over woningnood geven we achtergronden en praktische tips.
Wet- en regelgeving

Het laatste sigaretje met mijn cliënt: de ggz wordt rookvrij in 2025

Buiten wordt het kouder, de dagen zijn korter en langzaam bereiden we ons voor op een nieuw jaar. Door terug te blikken en vooruit te kijken; onder andere naar de plannen voor de rookvrije ggz in 2025. Begeleider Sydney en zijn cliënt Jelle roken hun laatste sigaretje samen en bespreken wat deze plannen voor hen betekenen.
Jeugdhulp

Hier is wel plaats in de herberg: ‘Op straat heb je geen hoop, dan trek je je terug in vluchtgedrag’

Ze zwierf 6 jaar lang over straat. Ook toen ze zwanger was. Baby Levi werd geboren en afgestaan. Tot Margot (40 jaar) begeleiding kreeg via de Beschermde Wieg en het Babyhuis. ‘Deze mensen hebben van mij een mooi persoon gemaakt.’ Deel 3 uit onze 3-delige kerstserie over mensen die een plek vinden voor hen die in andere herbergen geen thuis vonden.
Nieuwsbrief Abonneren