Er zijn in Nederland 42 jeugdzorgregio’s. Zij moeten regionale expertteams inrichten, zodat elk kind snel passende hulp krijgt, ongeacht de complexiteit van de zorgvraag en de wachtlijsten bij aanbieders – zowel de wachtlijsten bij instellingen als bij vrij gevestigden. Op die manier moet de jeugdhulp bij de complexere hulpvragen verbeterd worden.
Transformatiefonds
In het Regeerakkoord heeft het kabinet met gemeenten afgesproken dat er een gezamenlijk Transformatiefonds van 108 miljoen euro beschikbaar komt voor de vernieuwing van de jeugdhulp. De 108 miljoen euro wordt verdeeld over 3 jaar – dat wordt dus 36 miljoen euro per jaar. Het budget wordt over de 42 jeugdregio’s naar rato op basis van het aantal kinderen op 1 januari 2018 tot 23 jaar verdeeld.
Wachtlijstaanpak
Voorwaarde voor de toekenning van het budget is dat de regio een concrete wachtlijstaanpak heeft gemaakt en dat de regio een expertteam voor ingewikkelde casuïstiek heeft. Dat is nu voor alle 42 jeugdzorgregio’s geregeld. Er komt een Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) dat de jeugdregio’s gaat ondersteunen bij de uitvoering van de plannen.
Specialistische jeugdhulp
Tussen de jeugdzorgregio’s zijn grote verschillen in omvang: de kleinste regio telt minder dan 100.000 inwoners, de grootste regio heeft meer dan 1,5 miljoen inwoners. Dat maakt dat het vormgeven van specialistische jeugdhulpvoorzieningen voor de kleinere regio’s ingewikkelder is. Regio’s kunnen met elkaar afspraken maken, bijvoorbeeld over samenwerking op het gebied van specialistische functies in de jeugdzorg. Kleinere jeugdregio’s kunnen met grotere jeugdregio’s samenwerken door bovenregionaal afspraken te maken.
Meer informatie over de expertteams en passende jeugdzorg vind je op de VNG-website>>