Het militair tehuis opende de deuren op 19 februari 1863. Nu wonen er maximaal 50 oud-militairen (zowel mannen als vrouwen), met uitzondering van officieren. Bronbeek biedt ouderenzorg vanuit een ‘emancipatoire’ zorgvisie: de eigen mogelijkheden van de bewoners staan centraal. De instelilng richt zich sterk op de vraag van de bewoner en de kwaliteit van de geboden zorg. Meestal is er een korte wachtlijst. Defensie draagt de kosten van exploitatie en instandhouding. Bewoners betalen een eigen bijdrage.
Museum
Bronbeek heeft nog drie andere functies. Het museum geeft een beeld van het koloniale verleden van Nederland in Nederlands-Indië. De nadruk op het militaire aspect, in het bijzonder de geschiedenis van het KNIL. Op het landgoed wordt de gelegenheid gegven tot het gedenken en herdenken bij de monumenten op het landgoed. De nadruk hierbij ligt op de slachtoffers van de strijd in Zuidoost-Azië gedurende WO II en de Bersiaptijd. Als laatste biedt Bronbeek reüniefaciliteiten in het kader van het veteranenbeleid van de Minister van Defensie, in samenwerking met de Stichting Kumpulan Bronbeek.
Willem III
Het landgoed Bronbeek, waarop het tehuis staat, is aan het begin van de negentiende eeuw ontstaan. Het deed eerst dienst als buitenverblijf voor verschillende eigenaren. Koning Willem III, de particuliere eigenaar, schonk het landgoed in 1859 aan de staat onder voorwaarde dat er een tehuis voor invalide militairen zou worden gebouwd. Dat kwam er, een voor die tijd zeer modern gebouw, waarin de nieuwste bouwtechnische ontwikkelingen waren verwerkt. Direct na de opening van Bronbeek als tehuis worden door particulieren, ministeries en leden van het koninklijk huis voorwerpen uit Nederlands-Indië geschonken om het gebouw aan te kleden. De voorwerpen werden in trofeeën gerangschikt om zodoende de daden van het Oost-Indische leger tentoon te spreiden.
Veteranenzorg
Ook dit jaar is er op 19 februari traditiegetrouw een krans gelegd door bewoners bij het borstbeeld van koning Willem III in de hal van het hoofdgebouw. Maar daar zat wel een jubileumrandje aan, want na de ceremonie sprak generaal Tom Middendorp, de Commandant der Strijdkrachten, over 150 jaar veteranenzorg. Vervolgens werd de nieuwe promotiefilm ‘Bronbeek, een t(e)huis voor veteranen’ voor het eerst getoond en het boek ‘150 jaar Koninklijk Bronbeek’ gepresenteerd.
Expositie
Tenslotte heeft generaal Middendorp de jubileumexpositie 150 jaar Bronbeek. Wonen tussen trofeeën geopend door het lossen van een schot met een kanon van de Gele Rijders voor het hoofdgebouw. De expositie is opgesteld in de gangen waar de vaandels en trofeeën van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) hun plek hadden. De expositie brengt het tehuis en zijn kleurrijke bewoners in die anderhalve eeuw tot leven en loopt tot en met 31 december 2013. Parallel is buiten op het landgoed Bronbeek vanaf 6 april de expositie ‘Bronbekers in beeld’ te zien, waarin Bronbekers uit het verleden door Gelderse kunstenaars zijn vastgelegd.