Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘2015 wordt net zo’n zooitje als Wmo 2006’

De contracten tussen gemeenten en zorgaanbieders voor de jeugdzorg en de Wmo zijn gebaseerd op drijfzand en van Rijn schetst onterecht een positief beeld over deze afspraken. Dat zegt aanbestedingsjurist Tim Robbe tegen Zorgvisie.
‘2015 wordt net zo’n zooitje als Wmo 2006’
Foto: ANP

Staatssecretaris Van Rijn meldde begin deze week dat de Gemeenten en zorgverzekeraars de inkoop voor begeleiding, dagbesteding, cliëntondersteuning en wijkverpleging vrijwel allemaal hebben afgerond. Afgezien van een paar ‘punten op de i’ zijn de gemeenten volgens VWS ‘klaar voor de start’.

Drijfzand

Maar volgens aanbestedingsjurist Tim Robbe, die zo’n honderd gemeenten adviseert bij de zorginkoop van Wmo en jeugdzorg, is dat beeld veel te positief geschetst. De contracten zijn volgens hem gebaseerd op drijfzand, zo zegt hij tegen Zorgvisie. Gemeenten en zorgaanbieders tasten volgens hem in het duister over de zorgvraag en het aantal cliënten dat in het nieuwe jaar onder hun verantwoordelijkheid valt.

Waardeloos contract

Voor de zorginkoop is gekeken naar het zorggebruik in het jaar 2013, aangezien de daadwerkelijk geleverde zorg in 2014 pas in februari van 2015 bekend is. Als het aantal mensen dat zorg nodig heeft, afwijkt van de inschatting, maakt dat de contracten ‘waardeloos’, stelt Robbe. De prijs en de zorgvraag zijn onbekende grootheden, zegt hij in het interview.

‘We proberen iets te veranderen dat we nog niet goed genoeg begrijpen,’ zegt Tim Robbe over de problemen die zich aftekenen met de transitie. Lees hier meer >>

Zorgvraag

En de grootte van de zorgvraag zal in 2015 zeker anders zijn dan nu wordt ingeschat, vreest Robbe. Die vraag kan soms wel vijftig procent groter zijn dan vooraf bedacht. Ook is er volgens hem geen inzicht in wat zorg eigenlijk kost en welke tarieven er dus gelden.

Bezuinigingen

Dit alles gaat gepaard met grotere bezuinigingen dan VWS doet voorkomen, meent de jurist. Waar VWS zegt dat op de Wmo 11 procent wordt bezuinigd en op de Jeugdzorg 3 procent, blijkt dat in werkelijkheid op de Wmo 12 tot 35 procent en op de jeugdzorg 5 tot 35 procent wordt bezuinigd.

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur over de bezuinigingen die forser blijken dan verwacht >>

Ontslagen

Robbe verwacht dat het een zooitje wordt, net als bij de introductie van de Wmo in 2006. ‘Er zullen burgers zijn die niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. In de loop van 2015 gaan zorgaanbieders in grote problemen komen. Net als in 2006 verwacht ik dat er faillissementen en ontslagen zullen vallen.’

Gemeenten

Gemeenten hebben deze ‘slechte’ contracten onder druk van VWS afgesloten, legt de jurist uit. VWS neemt immers het beleid van de gemeenten over, die niet op tijd afspraken hebben gemaakt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bevestigt aan Zorgvisie de onzekerheid rond de werkelijke zorgvraag in 2014. Maar ze verwacht dat Van Rijn met extra geld komt, wanneer de zorgvraag in 2015 groter blijkt dan ingeschat, aangezien de staatssecretaris deze toezegging heeft gedaan.

6 REACTIES

  1. Laat die ministers uit het Binnenhof die de bezuinigingen hebben ingevoerd de ouderen in de eerste vereiste hulp ( Huishoudelijke hulp ) inzetten en dan zijn er resultaten of hun het werk goed hebben uitgevoerd!!!!!!!!!!
    Met gevoelens voor de ouderen die het slachtoffer hierdoor zijn geworden en zijn!!!!!!!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. overheid zou bovendien eerlijk moeten zijn over ervaringen met fraude, hoofdaannemers constructies die vaak ca. 25% van het totale zorgbudget ertussen uit pakken van daadwerkelijk zorg. Er wordt maar geroepen dat het goed komt. Zie en hoor toch in de praktijk heel andere situatie schetsen.
    Ook met WLZ dreigen dingen fout te gaan, ineens WTZI verplichting voor ieder die verblijf (ook logeeropvang) levert. Onhaalbaar voor juist heel kleine instellingen. Aansluiten bij hoofdaannemers, pakt vaak zo’n groot deel van het zorgbudget weg, dat dit niet mogelijk is. Belandden deze cliënten straks massaal op straat ?

  4. raamovereenkomsten hier (gemeente Emmen) tonen een grotere bezuiniging aan dan de % wat gezegd wordt. En heb het idee dat de gemeente zelf niet in de gaten heeft hoe ernstig het in een aantal gevallen is, heb voorstellen gezien waar het voor zorgaanbieder tot een bezuiniging van 80% gaat (jeugdhulp)
    Ze gaan uit van de cijfers (per aanbieder) van 2013. Echter, ze vergeten dat sindsdien ook een aantal aanbieders gestopt zijn.Andere aanbieders nemen die zorg over, waardoor de cijfers van 2013 totaal niet meer realistisch zijn. Hier werken ze met een budget plafond, gebaseerd op 2013, college heeft diverse zorgaanbieders daarnaast gemandateerd om komend jaar de ’toegang’ te organiseren, hierbij zijn de aanbieders verplicht zich te houden aan de afspraken van de raamovereenkomst, dus ook aan hun plafond budget. Het zal er alleen maar voor zorgen dat er eerst naar het geld gekeken wordt, daarna pas naar de echte zorgbehoefte. We zien het ook al 2 jaar gebeuren bij diverse aanbieders van de schoonmaakondersteuning, steeds minder klanten, minder uren en grotere winsten voor de ondernemers doordat ze een jaarbudget krijgen en zelf de indicering moeten doen.Dus bepalen ze zelf hoeveel werk er verricht wordt voor het geld.
    Daarnaast is er in de raamovereenkomst een bandbreedte afspraak gemaakt van 65% , ervaring leert dat een dergelijke bandbreedte direct op het aantal uren zorg gekort wordt van indicaties.

  5. Wat ik me al zolang afvraag: wanneer staat ieder weldenkend mens in Nederland eindelijk op, om met elkaar de regering en lokale overheden te verduidelijken dat dit beleid het fundament aantast van de democratische samenleving en de kwetsbaren daadwerkelijk in gevaar brengt. Zorg dragen voor elkaar als vrijwilliger of als professional vraagt van ons om dit zorgvuldig te bewaken! Betrokkenheid en deskundigheid zijn de sleutelwoorden om daadkrachtig de handen ineen te slaan. Wie begint en doet mee?

  6. De sprookjes uit het sprookjesbinnenhof hebben bijna altijd een slechte afloop. Dat krijg je als je als politicus anderen gelooft en een beleid baseert op een gedachte winst die niet gegarandeerd is! Garantieloze ‘oplossingen’ die uiteindelijk weer voor meer problemen zorgen dan dat er aan problemen opgelost worden. Dat is de dank (zeg maar gerust STANK) die je als werkende en ex-werkende burgers krijgt van de fantaserende overheid.

  7. Ik vind het onbegrijpelijk en niet te bevatten dat de overheid wil dat mensen langer thuis blijven wonen en dat de eerste vereiste hulp ( Huishoudelijke hulp ) hun afgepakt wordt. Niet voor niets hebben ze de naam WMO gegeven. = WET MAATSCHAPPELIJKE ONRUST. Die onrust is er wel degelijk bij die groep mensen die er van afhankelijk zijn. Als het niet goed schoongemaakt wordt breng je ziektes rond en dat zijn weer specialisten en ziekenhuis bezoek kosten. Ha, lekker dan kunnen de zorgverzekeraars de eigen risico,s berekenen. Wij Nederlanders moeten overal voor betalen en hebben nergens recht op. Wat wordt er toch met dat geld gedaan die ze besparen voor tegemoetkomingen en regels waar je niet meer voor in aanmerking komt?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.