ActiZ deed onderzoek onder haar leden nadat in het voorjaar al duidelijk werd dat de vraag naar wijkverpleging veel groter is dan eerder werd ingeschat. Er is een budget van ruim 3 miljard euro beschikbaar voor wijkverpleging, maar dat schiet tekort.
Budget
Aan het onderzoek deden 54 procent van alle zorgorganisaties mee die wijkverpleging verlenen. 71 Procent van deze groep zegt dat ze al in het eerste kwartaal van 2015 teveel geld hebben uitgegeven. Maar liefst 78 procent verwacht aan het eind van 2015 ook te veel te hebben uitgegeven. Gemiddeld een 19 procent meer dan het budget.
Zorg
De wijkverpleegkundigen kunnen maar niet de hoeveelheid zorg per klant afbouwen. Ook lukt het niet om laagcomplexe zorg af te bouwen. In 26 procent van de gevallen zijn de kosten per cliënt daardoor te hoog en kunnen de zorgorganisaties niet meer kostendekkend werken.
Cliëntenstop
Bijna de helft van de bevraagde zorgorganisaties is bang dat zij noodgedwongen een cliëntenstop moeten invoeren of moeten bezuinigen op cliëntniveau. In 2016 wordt er 100 miljoen euro extra te bezuinigd op wijkverpleging, bovenop de 400 miljoen euro bezuiniging in 2015. ActiZ heeft een brief gestuurd naar VWS over dit onderzoek en hoopt binnenkort in gesprek te kunnen gaan.
Nu er binnen de wijkverpleging een bekostigingssysteem wordt ontwikkeld waar kwaliteit van zorg en uitkomsten een prominente rol gaan spelen, is het belangrijk te leren van de opgedane ervaringen in de medisch specialistische zorg, waar er al significante stappen worden gezet.