Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarvan een concept in handen is van RTL Nieuws, zo berichtte het programma zaterdag.
Minder hulp
De onderzoekers hebben 250 van de 100.000 zogeheten multiprobleemgezinnen in Nederland doorgelicht. De helft van de gezinnen kan met de helft minder hulp. De hulpverlening kost gemiddeld 104.000 euro per jaar per gezin.
Jeugdzorg
Door zaken als schulden, psychische stoornissen, verslavingen, opvoedingsproblemen zijn bij deze gezinnen veel instanties tegelijk betrokken. Te denken valt aan thuiszorg, maatschappelijk werk, schuldhulpverlening en jeugdzorg. Die zadelen de gezinnen ook nog eens met veel papierwerk op.
Maatschappelijk werk
In juni antwoordde staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner op Kamervragen van het CDA dat een probleemgezin zeker 40.000 euro per jaar zou kunnen kosten. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een artikel over de probleemgezinnen in de Volkskrant. De krant baseerde zich op een berekening van onderzoeksbureau Stade Advies in opdracht van de gemeente Woerden. De 40 mille per jaar is een optelsom van verschillende voorzieningen, zoals een bijstandsuitkering, de kosten van maatschappelijk werk en jeugdzorg.
Het onderzoek waar RTL over bericht is uitgevoerd onder leiding van Cuyvers Consultancy in Den Haag.
Bron: ANP/Stock.xchng
Beste Marleen,
Ben het geheel met je eens.
In diverse plaatsen probeert men voor bovengnoemde situatie een oplossing te komen door, voorlopig nog pilots, met sociale wijkteams te gaan werken.
Deze teams bestaan uit professionals met verschillende achtergronden. Die niet als specialist ( op een gebied/doelgroep)aan de slag gaan maar als generalist. De 1e intake doen en door dat ze met andere professionals in één team zitten, snel kunnen overleggen/doorverwijzen, samenwerken + wie kan bij deze casus het beste de casemanager zijn.
Hopelijk funtioneren deze sociale wijkteams zodanig dat bovenstaande situaties voorkomen worden, ondanks de bezuinigingen> de onderlinge concurrentie: werk en baan behoude
Wat vreselijk dat ook hier de zorg wordt omgezet in een budgettering. Zorg staat niet gelijk aan euro’s!
Wat er hier verkeerd aan is, is dat al die verschillende instanties niet samenwerken. Dat is verschrikkelijk. Iedere zorginstelling wil het benodigde budget binnen hebben, werkt daarom niet samen met andere instellingen, want dan kunnen ze uren niet schrijven. Verplichte ketensamenwerking. Ontschotten (weg met die schuttingen) van de zorg. Dat moet er gebeuren. En niet de manco’s van hulpverlening afwimpelen op gezinnen die problemen hebben. Die waren er altjd en dat zal er altijd zijn. Instellingen, management: steek had in eigen boezem! Verplichte casemanagement!