Samen met de cliënt eten of aan tafel zitten is ‘niet echt werken’
Eten en drinken met mensen met bijvoorbeeld dementie vraagt juist veel van je beroepshouding. Opletten wat er gebeurt, contact maken en werken aan een gezellige en kalme sfeer vraagt juist veel gerichte aandacht. Ook moet je ervoor zorgen dat de rust tijdens het eten niet wordt verstoord, dat je oplet op automatismen en bijstuurt.
Als de cliënt niet wil eten, dan niet! Je kan hem/haar niet dwingen.
Aandringen of forceren is nooit goed, maar niet genoeg eten of drinken kan ook gevolgen hebben. Kijk vooral naar wat er gebeurt tijdens het (niet) eten. Wordt het eten afgeweerd, dan is dat niet altijd weigeren. Ook pijn, het niet herkennen van een beker, afleiding of spanning kunnen ervoor zorgen dat een cliënt niet wil eten. Denk dus niet meteen in termen van ‘niet willen’, maar kijk of er ook een andere oorzaak kan zijn.
Heb jij tips over eten en zorg? Deel ze via de reageerknop >>
Mijn cliënt weigert te eten om mij dwars te zitten!
Wanneer je boos of ongeduldig wordt, maak je het eetmoment beladen. Voor jou en voor je cliënt. En daarmee zet je de toon voor het volgende eetmoment. Zorg voor een goede sfeer, maak contact, kijk naar alternatieve mogelijkheden en bespreek vooral met je collega’s het probleem. Kijk vooral naar wat er op dat moment wel of niet mogelijk is en laat die situatie niet het volgende eetmoment beïnvloeden.
Bijvoeding is onnodig, normaal voedsel is veel beter en daar zit alles in.
De inname van supplementen en bijvoeding heeft geen invloed op de totale inname van voedsel. Supplementen zijn veilig en worden goed verdragen door mensen. Het is wel goed om gerichte aandacht te geven aan de kwaliteit van de normale voeding. Voor de persoon met ondergewicht is roomboter bijvoorbeeld beter dan halvarine en chocomel een betere optie dan koffie of thee.
Lees meer over welke rol eten en drinken speelt in de zorg in het artikel ‘Eten en drinken: Andere sfeer, andere mogelijkheden’ van Ronald Geelen in het in het juni/juli-nummer van vakblad AS (Maandblad voor de Activiteitensector) >>
Ik woon jammer genoeg in een zorginstelling, en ik zit hier nu jammer genoeg meer dan anderhalf jaar. Zolang loop ik ook te klagen dat het eten niet lekker is, ze gebruiken haast geen zout tot geen zout op de aardappels. De groentes is niet lekker te krijgen, vaak zijn beide nog rauw. Er koken elke keer weer andere van de zorg, vaak zijn het ook jonge onervaren meiden en jongens. Vandaag weer hadden we broccoli, die was niet eens gaar. En ik krijg al zo weinig, ik krijg elke dag twee boterhammen in de ochtend. Twee in de middag, dan een bordje met eten. Vandaan twee aardappeltjes met een paar stronken broccoli zonder wat erop. Ik wil wel eten, maar ik krijg nog niet eens 500 gram naar binnen, zelfs met de boterhammen haal ik nog niet eens 1000 gram. Ik krijg buikpijn van te weinig eten. Ik lig de hele dag op bed, doe voor de rest niets. Maar ik hoef niet verhongeren, want voor de rest krijg ik gewoon helemaal niets. En het toetje zet ook niets aan, al met al ze kunnen zeggen hier wat ze willen. Ze mogen me op dwongen op dieet zetten zonder toestemming, maar wil niet zeggen dat ik hier honger moet lijden. Elke keer als ik klachten naar wie ook indien, ze zullen verhaal halen. Dan worden diegene die bellen doorverwezen naar afdeling communicatie, die zullen men zo dingen op de mouw aan het spelden. Daar zijn ze goed in, wat ik ook doe en naar wie ik ook schrijf. Niemand wil mij geloven, die willen maar niet de vingers branden aan dit. Ik sta nergens en kan ook niets bewijzen, sla weleens foto’s op. Maar dat maakt gewoon helemaal niet uit. Men willen gewoon niet een zorginstelling aanklagen, want hoorde van jurist daat het heel moeilijk was. Dus met andere woorden dat het toch helemaal niets uit maakt wat ik ook zeg of doe. Maar hoe dan ook, jullie schrijven daar dat mensen die naar instellingen of verzorgingshuizen gaan niet willen eten. Nou hier is er een die dat wel wilt, maar helaas niet krijgt
Mooi artikel! Omgaan met cliënten die niet goed eten blijft een uitdaging, praktische handvatten om ondervoeding tegen te gaan krijgt u 15 oktober op de <a href=’http://www.medilex.nl/congressen/ondervoeding/congres’>studiedag Ondervoede patiënten</a> te Amserfoort.
Met vriendelijke groet,
Stephanie Gosink, congresmanager