Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

7 eisen voor passende zorg bij beschermd wonen

Wat moet er minimaal geregeld zijn om de (crisis-)opvang van kinderen en de maatschappelijke opvang van daklozen in de gemeente goed voor elkaar te hebben? De Verenging Nederlandse Gemeenten heeft kwaliteitseisen opgesteld, voor hulporganisaties en gemeenten.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg en voor de toegang tot de maatschappelijke opvang en de crisisopvang. Ze kunnen die zorg op verschillende manieren vormgeven. De ene gemeente doet dat via het Wmo-loket, de andere via de sociale wijkteams. Of gemeenten kiezen voor een aparte toegangspoort voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Voor alle vormen van ondersteuning zijn gezamenlijke kwaliteitseisen nodig, die heeft de gemeentekoepel VNG nu vastgesteld.

7 basiseisen voor passende en effectieve ondersteuning:

1. De zorgorganisatie moet aantonen op welke manier zij werkt met bewezen effectieve interventies, met ruimte voor autonomie van de professional.

2. De zorgorganisatie moet duidelijk maken hoe de Wmo-doelen: zelfredzaamheid en participatie van de cliënt – worden vergroot.

3. De ondersteuning wordt uitgevoerd door deskundige medewerkers (betaald en onbetaald). De benodigde deskundigheid is vastgesteld per soort dienstverlening en ondersteuning. De organisatie zoekt naar een balans tussen de inzet van professionals, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers.

Begin dit jaar bleek al dat in het hele land het aantal nieuwe dak- en thuislozen groeit. Anders dan de ‘traditionele dakloze’ zijn ze makkelijker op de rit te krijgen. De nieuwe dakloze zou daarom niet in de maatschappelijke opvang thuishoren. Lees meer>>

4. De organisatie toont aan dat de cliënt integrale ondersteuning krijgt, wat betekent dat er aandacht is voor alle leefgebieden, zoals wonen, werk, dagbesteding, inkomen, sociale en maatschappelijke participatie, psychische en fysieke gezondheid, leefstijl, vrije tijd, het sociale netwerk.

5. Specifiek voor kinderen en gezinnen in crisisopvang:
In het – verplichte – cliëntplan zijn afspraken en doelen vastgelegd met het hele gezin en voor individuele leden van het gezin, en ook voor de eventueel niet meegekomen ouder of gezaghebber. Effectieve ondersteuning aan kinderen in de opvang richt zich op veiligheid – stabiliteit & continuïteit – hechting – psycho-educatie – traumaverwerking & herstel – toekomst.

6. Specifiek voor jongeren in crisisopvang
De ondersteuning is aantoonbaar gericht op toeleiding van jongeren naar onderwijs, het behalen van een startkwalificatie, dagbesteding en of naar werk. Daarvoor zijn voldoende medewerkers voor de jongere die ervaren, professioneel en deskundig handelen.

7. Specifiek voor nachtopvang en crisisopvang
Professionals richten zich in de eerste plaats op het bereiken van rust en veiligheid van de cliënt: een periode om op adem te komen is nodig om vervolgens te werken met de cliënt aan regelzaken en vervolgstappen. Zo’n rustperiode kan verschillen per cliënt.

De handleiding “Kwaliteitseisen Beschermd Wonen en maatschappelijke Opvang” van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten omvat een uitgebreide opsomming van kwaliteitseisen. Klik hier voor de volledige publicatie>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.