Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

70 procent ouderen voelt zich niet veilig

Bijna 1 op de 3 ouderen voelt zich steeds minder veilig op straat. Onterecht, want het aantal overvallen is afgenomen. Waar zijn ouderen zo bang voor?
onveiligheid
De angst heeft gevolgen voor het sociale functioneren van ouderen. - Foto: ANP XTRA

Een op de vijf senioren gaat ’s avonds vrijwel nooit meer de deur uit. Een op de tien senioren neemt altijd iets ter verdediging mee als hij de straat op gaat. Dat blijkt uit het Veiligheidsonderzoek onder 750 ouderen van gemiddeld 75 jaar door belangenorganisatie Unie KBO. Die uitkomst is opmerkelijk, omdat het aantal overvallen in 2014 terug is teruggelopen met 22 procent. Het lijkt veiliger dan ooit op straat.

Slachtoffers

In 2014 blijken 55-plussers nog minder last te hebben gehad van daadwerkelijke overvallen: het aantal daalde met 35 procent naar 115 slachtoffers in dat jaar. De feiten en het gevoel van senioren over de veiligheid op straat kloppen niet met elkaar. Uit het onderzoek van de Unie KBO blijkt dat 7 van de 10 senioren een onveilig gevoel hebben, wanneer ze over straat gaan.

Babbeltrucs

Het Veiligheidsonderzoek laat zien dat bijna 1 op de 3 senioren wel eens een onveilige situatie heeft meegemaakt. Dat is wel over 10 jaar gemeten. Bij 12% is wel eens ingebroken, 11% werd genept via internet en 7% kreeg te maken met babbeltrucs. Zwaardere vergrijpen zoals mishandeling, financiële uitbuiting, overvallen in huis kwamen minder voor: rond de 5%.

Slachtoffers van ouderenmishandeling schamen zich en voelen zich schuldig. ‘De professional kan in dat geval beter inspelen op de sociale situatie rondom de oudere’, zegt onderzoekster Jolanda Lindenberg. Lees meer>>

Op straat

De angst heeft wel gevolgen voor het sociale functioneren van ouderen. Zeven van de tien senioren zegt een onveilig gevoel te krijgen wanneer ze over straat gaan. Ze voelen zich vooral onprettig als het avond is, met onvoldoende straatverlichting, als ze een groep luidruchtige jongeren moeten passeren, wanneer ze geld opnemen of wanneer het heel stil is op straat of als het juist heel druk is. Na twaalven gaat drie kwart nooit de deur uit. Vooral alleenstaande ouderen verlaten bij donker het huis niet meer.

Wandelstok

Bij de meesten komt het gevoel van onveiligheid op straat sporadisch voor, volgens het onderzoek. Toch neemt bijna een op de tien senioren af en toe iets mee om zich veiliger te voelen. Zoals een paraplu, wandelstok, een hond, een scherpe sleutel(bos) in de hand, een telefoon voor een noodoproep, een (zak)mes of een busje peperspray.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.