Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg is schaars voor randgroep-ouderen

Mensen op leeftijd die aan de rafelrand van de samenleving bungelen. Voor een groeiende groep randgroep-ouderen is de zorg niet toereikend. De randgroep-oudere heeft specifieke begeleiding en zorg nodig door deskundige hulpverleners. Maar niet overal komt een “Eropaf Team” in actie.

‘Het is voor de medewerkers van de thuiszorg lastig dealen met randgroep-ouderen. Al hebben de thuiszorgsters vaak de nodige feeling en kennis om deze mensen te benaderen, ze krijgen nauwelijks voet tussen de deur. Het ontbreekt dan aan flexibiliteit en aan tijd om de zorg voor de groeiende groep randgroep-ouderen op te bouwen.’ Aldus psycholoog Ronald Geelen in de nieuwste uitgave van het vakblad Activiteitensector.

Maatwerk

Randgroep-ouderen zijn ‘letterlijk en figuurlijk alleenstaand, gescheiden of ongehuwd. Het contact met familie is verbroken, het vermogen om nieuwe contacten op te bouwen ontbreekt. Vaak is er sprake van chronische gezondheidsproblemen. In het maandblad voor de Activiteitensector betoogt Geelen dat voor de zorg van deze groep ouderen specifieke hulpverleners nodig zijn die ‘maatwerk leveren’.

In het maartnummer van AS, maandblad voor de activiteitensector, wordt ongewenst intiem gedrag van cliënten met een beperking aan de hersenen besproken en geeft auteur Ronald Geelen tips hoe je omgaat dit gedrag. Lees meer>>

Specialistische kennis

De begeleiding van randgroep-ouderen vraagt volgens Geelen ‘integrale, continue, systematische en multidisciplinaire aanpak’. Hulpverleners die randgroep-ouderen begeleiden hebben in dit soort hoog complexe situatie een combinatie van veel feeling en specialistische kennis nodig. ‘Op sommige momenten een omzichtige, dan weer een joviale aanpak of een beslist doortastende benadering’, aldus psycholoog Geelen.

Eropaf Team

In het artikel geeft Geelen het voorbeeld van De Gaarshof in Baarle Nassau, een pension specifiek voor randgroep-ouderen. Geelen constateert dat er ook veel thuiszorgteams in Nederland zijn voor deze doelgroep zoals het “Eropaf Team” en “Grijs Genoegen” van het Leger des Heils. Maar in veel gebieden ontbreken volgens hem dit soort teams.

Administratiedruk

Nog meer hebben deze teams te maken met financieringsproblemen, omdat ze niet worden erkend als reguliere zorginstantie door gemeenten en zorgverzekeraars. Het gevolg is, aldus Geelen, dat deze vorm van specifieke hulpverlening wordt belast met overleg- en administratiedruk. Dat wringt met de praktische insteek en de nadruk op individuele bijstand van dit soort teams.

Het vakblad Activiteitensector verschijnt 10x per jaar. Klik hier voor een abonement>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.