Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Niet genoeg geld voor zorg dementerenden

De Ketenzorg Dementie is door minder dan de helft van de zorgorganisaties in 2015 voortgezet. Dat blijkt uit de evaluatie van de inkoop van wijkverpleging in 2015.
dementie
In meer dan de helft van de gevallen wordt de Keten Dementiezorg niet voortgezet - Foto: ANP

Vorig jaar zijn 84 ketens Dementiezorg in Nederland tot stand gebracht. In de keten werken professionals en instanties samen om de zorg aan dementerenden te verbeteren. Bijvoorbeeld met vroegsignalering, casemanagement en mantelzorgondersteuning. Maar uit de evaluatie van het inkoopbeleid wijkverpleging 2015 blijkt dat deze zorg voor dementerenden in meer dan de helft van de gevallen dit jaar niet meer wordt voorgezet. Dat schrijft brancheorganisatie ActiZ in een brief aan de Kamercommissie voor VWS.

Dementie

De brancheorganisatie voor Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) baseert zich op de evaluatie van de inkoop wijkverpleging 2015. ‘Hierin wordt duidelijk dat van voortzetting van de ketenzorg dementie geen sprake is’, staat in de brief te lezen. In 2014 was 84 procent van alle zorgorganisaties aan de slag met de ketenzorg dementie, volgens de evaluatie. ‘Minder dan de helft van deze organisaties heeft de dementieketens kunnen voorzetten in hun regio.’

Wijkverpleging

Het probleem is volgens ActiZ dat niet genoeg geld is overgeheveld naar de wijkverpleging om de extra taken voor dementiezorg uit te kunnen voeren. ‘Bestaande afspraken kunnen niet nagekomen worden,’ aldus ActiZ. Zo stokt dus de zorg voor mensen met dementie in de keten.

Het is niet vanzelfsprekend dat mensen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen. We moeten realistische verwachtingen hebben over het verloop van de ziekte, betogen twee psychogerontologen. Lees meer>>

Huishoudelijke hulp

Een ander probleem is de hulp bij het huishouden, aldus de brancheorganisatie. ‘Een kwart van de gemeenten heeft besloten helemaal geen hulp bij het huishouden meer aan te bieden,’ schrijft ActiZ. Dat is in strijd met het doel dat staatssecretaris steeds blijft benadrukken: elke gemeente moet een voorziening bieden voor mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben. Dit heeft grote gevolgen voor de hulp aan mensen en voor de werkgelegenheid van de hulpen in het huishouden.

Wmo

Een ander heikel effect van de transitie van de zorg naar de Wmo is dat cliënten, die thuis verzorgd willen worden, door gemeenten naar het verpleeghuis worden verwezen. ‘Er ontstaan afwentelgedrag tussen de domeinen’, constateert ActiZ, omdat gemeenten en verzekeraars er geld mee besparen. In het verpleeghuis vallen de cliënten niet meer onder de Wmo, maar onder de Wet langdurige zorg.

‘Let op de mantelzorger bij dementie.’ Mantelzorgers vinden dat de casemanager dementie zich vooral moet richten op de demente cliënt, blijkt uit een meting van NIVEL en stichting Geriant. De mantelzorger cijfert zich te veel weg. Lees meer>>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.