Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgtips voor bij warm weer

Plotselinge hitte heeft zijn weerslag op kwetsbare mensen als kinderen, ouderen, gehandicapten, chronisch zieken én zorgmedewerkers. Vaak zijn mensen niet voorbereid op de risico’s. Zorg + Welzijn haalt de tips er weer even bij.
Zorgtips voor bij warm weer
Foto: ANP

Huidaandoeningen, hittekramp, uitputting, flauwvallen, hitteberoerte, uitdroging. Hoge temperaturen kunnen nare gevolgen hebben voor kwetsbare mensen. Ook zorgmedewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers hebben kans op hittestress als ze grote lichamelijke inspanningen plegen tijdens warm weer.

Hitteplan

Volgens het Nederlandse Rode Kruis is het goed om een hitteplan te hebben voor wanneer er een hittegolf wordt verwacht. Dat is wanneer het kwik tenminste vijf dagen boven de 25 graden uitstijgt. Maar ook als het nog niet tot een hittegolf komt, is het goed om rekening te houden met de volgende zaken:

Activiteiten plannen

Ga je activiteiten doen zoals een spelletjesmiddag of een ander uitje? Zorg dat iedereen voldoende drinkt (2 liter per dag) en zorg dat het programma niet op het heetst van de dag plaats vindt. (12.00-16.00 uur)

Let op met fonteinen

Ga je activiteiten doen met kinderen? Let dan op fonteinen en waterspuitertjes in straten en op pleinen. Ze zijn leuk om op warme dagen in te spelen, maar het water is niet schoon. Gemiddeld 1 op de 25 kinderen wordt ziek na het spelen met een met regenwater gevulde waterspuiter die als verrassing uit de grond komt. Op heel warme dagen kan dat oplopen tot 1 op de 3 kinderen. De oorzaak is dat het waterreservoir onder de grond wordt vervuild met honden- en vogelpoep.

Help met drinken

Het is belangrijk dat ouderen extra drinken, ook al hebben ze geen dorst. Laat hen 2 liter vocht per dag drinken. Soms is het neerzetten van water niet genoeg, maar is het nodig hen te helpen met drinken. Pap, vla, soep en fruit bevatten ook vocht.

Kleed je koel

Het aan te raden je koel te kleden. Het liefst luchtige, lichtgekleurde kleding van katoen of linnen. Bedenk het hoofd met een zonnehoed of zonneklep en natuurlijk insmeren met een hoge beschermfactor.

Naar buiten

Het is zinvol om alleen ’s morgens naar buiten te gaan. Tussen 12.00 en 16.00 uur is het heel warm. Ga je dan wel naar buiten, zoek dan de schaduw op en neem een fles water mee.

Gordijnen

Laat de zonwering zakken of doe de gordijnen dicht van kamers die veel zon krijgen. Doe overdag de ramen dicht als het buiten warmer is dan binnen. Zet de ramen ’s nachts en vroeg in de morgen open.

Let op je collega’s

Zorgmedewerkers en vrijwilligers moeten goed op zichzelf letten. Doe luchtige kleding aan, ga verstandig om met inspanningen en drink voldoende. Let ook goed op je collega’s en adviseer ze zo nodig.

Let op je buur

Vrijwilligers en mantelzorgers, let goed op oudere mensen in de buurt die geïsoleerd leven. Houd dagelijks contact met ouderen en zieken in uw buurt. Overleg met buren als u vindt dat iemand zich vreemd gedraagt of verward is en raadpleeg eventueel de huisarts.

Medicatie

Misschien gebruikt iemand medicijnen of heeft hij/zij een ziekte waarbij veel drinken niet mag. Raadpleeg dan een huisarts.

 

Download de handleiding ‘De Hitte de Baas’ van het Nederlandse Rode Kruis hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.