Samen op de Marokkaanse boot varen is voor mij samenwerken en zichtbaar zijn. De meevarenden vormen een prachtig bont gezelschap van buurtbewoners: lesbisch, homo, hetero, biseksueel, transgender, queer. Ik zie mijn buurtvrouw, de lokale kroegbaas, vrienden. Ik zie ook de maatschappelijke werkers, opbouwwerkers, hulp- en zorgverleners, de samenlevingsopbouwwerker. En uiteraard ontbreken de wijkagent en de ambtenaar niet. Hier op de boot streven wij samen naar actieve burgerinzet, vrijheid, gelijkheid en veiligheid voor iedereen in onze buurt, ongeacht sociaal, etnische of religieuze achtergrond of seksuele voorkeur.
En ik denk: is dit niet het ideale sociale wijkteam? De Marokkaanse boot als icoon van een wijkaanpak waarin professionals én burgers samenwerken aan een sociaal veiligheidsvraagstuk van deze tijd: het recht om als LHBT veilig in je eigen wijk te wonen!
Helaas staan seksuele voorkeur en genderidentiteit allerminst vanzelfsprekend op de agenda van zorg- en welzijnverleners, actieve burgers en ambtenaren. Gemeenten en zorg- en welzijnsaanbieders, laat staan bewoners, weten vaak niet hoeveel LHBT’s er in hun gebied leven. Zoals mijn collega Judith Schuyf het treffend formuleert: ‘LHBT’s wonen niet in hun wijk’. Buren mogen niet weten dat hun buren lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn. Zij vrezen namelijk voor hun veiligheid, bijvoorbeeld in achterstandswijken. En dat geldt in het bijzonder voor Marokaans-Nederlandse LHBT’s in hun eigen gemeenschap.
Hoe zorg je dat je de boot van LHBT-emancipatie niet mist? Hoe zorg je voor gedeelde gevoeligheid en aandacht voor LHBT-bewoners en hun problematiek? Vaar mee op de Marokkaanse boot: een vliegwiel voor het sociale wijkteam!
Mellouki Cadat, senior adviseur bij MOVISIE
Een historische moment in de LHBT-geschiedenis. De mensen aan de kant waren er stil van. Vandaag prachtig 2-pagina artikel in De Volkskrant.
In het kader van de Gay Pride week organiseer Alle Kleuren Oost, i.s.m. de Gay-Straight Alliance Natuurlijk Samen (www.natuurlijksamen.org) en Art.1 een Dialoog en Debat avond: ‘Veiligheid voor Iedereen’.
Hoe doen we dat? Welke verbindingen hebben we nodig? Welke vooroordelen moeten we slechten? Welke verschillen kunnen we accepteren?
Een veilige wijk voor iedereen door verbinden is het thema van de bijeenkomst. Er zal geluisterd worden naar elkaars verhalen. Daarbij wordt de confrontatie niet uit de weg gegaan. De uitdaging is zichtbaar maken hoe belangrijk het is om simpelweg te herkennen dat wij allemaal de ander wel eens uitsluiten. De avond zal staan onder de leiding van Redouane Amine en zal worden gevoerd met een panel van vertegenwoordigers van actieve burgers uit Amsterdam Oost, van de lokale politiek en van landelijke netwerken.
Meer informatie en aanmelden: https://www.facebook.com/events/1458182784430922/?fref=ts
Dank je wel Aletta. Het wordt een mooi Canal Pride a.s. zaterdag in Amsterdam 🙂
Mooie blog Mellouki!