Zowel het aantal zelfstandige alleenwonende als het aantal zelfstandige samenwonende ouderen is in deze periode flink toegenomen. Vooral het aandeel alleenwonende vrouwen van 80 jaar en ouder is sterk toegenomen.
Ingeschreven
Het aantal 80-plussers nam in de periode 2000-2010 toe van 500.000 naar 648.000. Het aandeel 80-plussers dat ingeschreven stond bij een verzorgings- of verpleeghuis, daalde in dezelfde periode van 102.000 naar 90.000.
Leeftijd
De leeftijd van mannen in een verzorgingstehuis is sinds de eeuwwisseling met gemiddeld 82 jaar heel constant. Bij vrouwen nam de leeftijd met een jaar toe tot 86 jaar.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout
Hallo, ik ben nog niet zo oud( 43 jr) maar mijn vader die nu overleden is wilde niet naar een verpleeg en verzorgingstehuis. Toch is door problemen thuis hij 2x keer opgenomen geweest en dit waren beiden keren momenten dat hij snel achteruit ging en verwaarloosd eruit zag. Eenmaal thuis met thuiszorg ging het weer beter(keer op keer) en voelde hij zich ook zelf beter.. Ieder heeft een eigen verhaal maar ik kan me voorstellen dat ouderen door álle verhalen’ graag langer thuis willen blijven toch? IK zou zoals ik het nu weet niet mijn inschrijven als het niet nodig zou zijn.
Verzorgings- en verpleeghuizen hebben te kampen met een imago probleem.
In de perceptie van ouderen komen nadrukkelijk zaken aan de orde als: slechte zorg (onder meer door onderbezetting bij zorgpersoneel), pestgedrag (ouderen onder elkaar en zorgpersoneel versus ouderen), het moeten loslaten van “eigen huis en haard”.