Het ministerie van VWS en het CDA reageren nog niet. VWS bestudeert de cijfers en het CDA wacht op het definitieve rapport. Coalitiepartij VVD spreekt van ‘heel heftige’ cijfers en wil snel uitleg van de staatssecretaris. Ook gedoogpartner PVV wil opheldering. Voor minister Jan Kees de Jager (Financiën) bevestigt de doorrekening dat er ingegrepen moet worden vanwege de stijgende kosten.
Belofte
Het CPB rekende het kabinetsplan, waar voor de zomer nog fel tegen werd geprotesteerd, door op verzoek van de oppositiepartijen in de Kamer. PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en SP willen nu dan ook dat de plannen in de prullenbak gaan. Jolande Sap, fractievoorzitter GroenLinks wil nog voor Prinsjesdag een debat met de andere fractievoorzitters over de kwestie. Zij vindt dat Veldhuijzen van Zanten haar belofte dat iedereen die nu een pgb heeft ook zonder pgb dezelfde zorg houdt, niet kan waarmaken. Sap: de kabinetsplannen kunnen volgens het CPB maximaal 600 miljoen euro opleveren, maar dat kan alleen wanneer mensen minder zorg krijgen.
Schrikken
PvdA-leider Job Cohen: ‘Ik heb de staatssecretaris steeds opnieuw horen zeggen dat het goed zou komen voor de mensen die zorg nodig hebben. Dat is dus niet het geval. Deze plannen zijn broddelwerk’. Renske Leijten (SP) en Linda Voortman (GroenLinks) schrikken ervan dat door de operatie ook nog eens banen verdwijnen. Arie Slob (ChristenUnie) stelt: ‘Het kabinet heeft zich op een pijnlijke manier verrekend.’ Pia Dijkstra (D66) vindt dat het kabinet een potje maakt van de zorg.
Rijk
De belangengroepen Per Saldo, platform VG en de CG-raad concluderen dat het kabinet zich heeft rijk gerekend en hopen dat het plan van tafel gaat. ‘Er moet strenger geselecteerd worden aan de poort. Voor de mensen die echt recht hebben op een pgb, is de zorg in deze vorm veel goedkoper dan zorg in natura.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/ANP-photo
Bij het wegvallen van het PGB zou in mijn situatie betekenen dat ik mijn moeder niet meer de zorg en hulpverlening kan bieden zoals ze die nu van mij krijgt. Ik doe meer als waar ik voor betaald krijg… en ze kan me dag en nacht bereiken.
Ze heeft dit ontzettend nodig om zich veilig te voelen.
Het geld dat ik nu verdien en nodig heb om mijn maandelijkse lasten te kunnen betalen, zal ik ergens anders moeten verdiene.
Er blijft weinig tijd meer over met een dubbele baan en gezin om de extra zorg te kunnen bieden.
Heel jammer en ik ben vast niet de enige mantelzorger die hier tegenaan loopt en hoop dat er in dit soort gevallen toch goed naar de hulpbehoevende geluisterd word…
Nicolle
Staatssecretaris houdt vast aan plannen met pgb Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) houdt vast aan haar plannen voor het persoonsgebonden budget (pgb). Volgens haar toont het rapport van het Centraal Planbureau (CPB) “onomstotelijk” aan dat de groei van het pgb zonder ingrijpen onbetaalbaar wordt.
(Advertentie)Cijfers CPB
Volgens donderdag naar buiten gekomen cijfers van het CPB bespaart het kabinet echter minder dan gedacht met de herziening van het pgb waarmee mensen zorg kunnen inkopen. Volgens Veldhuijzen van Zanten zijn de geplande maatregelen goed. “En die maatregelen zijn nodig.” Ze zegt het CPB-onderzoek als ondersteuning van haar beleid te zien.
Oplossing
Veldhuijzen van Zanten wijst erop dat de CPB-berekeningen aantonen dat de kabinetsplannen een oplossing bieden voor de financiële problemen bij het pgb. Het rapport laat volgens haar ook zien dat de overgang van een persoonsgebonden budget naar meer thuiszorg geen extra kosten oplevert.
Belofte
Veldhuijzen van Zanten weerlegt de veronderstelling van het CPB dat de uitkomsten anders zullen zijn als ze haar belofte waarmaakt om mensen goede zorg te garanderen. “Ik streef naar gepast gebruik en goede zorg. Samen met de aanbieders, het veld en de mensen die het aangaat zoeken we naar innovatieve en creatieve oplossingen. Daar zijn we mee bezig”, aldus de staatssecretaris. (ANP)