Eind december ging de instelling failliet. Zonnehuizen beheert zes huizen voor volwassenen en 14 kind- en jeugdinstellingen. Hier worden enkele duizenden mensen met een ontwikkelingsstoornis geholpen zich toch te ontplooien op basis van het antroposofische gedachtegoed.
Saldo
De bank heeft op het moment van surseance de kredietverlening stopgezet en het saldo opgemaakt van alle rekeningen van Stichting Zonnehuizen, ongeacht waarvoor het bedoeld was of van wie het geld afkomstig was, schrijft Veldhuijzen. Cliënten van wie er geld op een van de rekeningen van de stichting staat, kunnen dus daar dus niet meer bij en zijn schuldeiser geworden van Zonnehuizen.
Terugbetalen
Voorlopig is het nog niet duidelijk of en hoeveel geld de cliënten terugkrijgen. De curator heeft de plicht en taak om alle schuldeisers zoveel mogelijk terug te betalen. De staatssecretaris vindt het heel naar voor de betreffende cliënten, maar schrijft ook dat het niet aan haar is om de faillissementswet te veranderen. Wel gaat ze in gesprek met de branche- en cliëntenorganisaties over de vraag hoe dit in de toekomst te voorkomen. ‘Waar ik aan denk, is bijvoorbeeld dat het voogdij- en kleedgeld van cliënten niet op een rekening van de instelling wordt beheerd, maar op een andere rekening’, aldus Veldhuijzen.
Voorkomen
De staatssecretaris is duidelijk over de vraag of de overheid dit faillissement had kunnen of moeten voorkomen. ‘De zorg voor cliënten moet gewaarborgd worden, maar het voortbestaan van de instelling is echt de verantwoordelijkheid van de raad van bestuur en de raad van toezicht.’ Ze spreekt in de brief ook haar waardering uit voor de medewerkers van Zonnehuizen die zich zijn blijven inzetten voor de zorg en de cliënten. ‘Ik heb daar veel respect en bewondering voor.’