Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

IGZ: zorgkwaliteit van ‘nieuwe’ thuiszorgorganisaties risicovol

De zorgkwaliteit die 'nieuwe' toetreders op de thuiszorgmarkt leveren is verontrustend. Het gaat om zorgverleners die geen wettelijke toelating hoeven of willen aanvragen. Medicatieveiligheid, deskundigheid en verpleegkundige richtlijnen ontbreken. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het rapport dat vandaag is gepubliceerd.
IGZ: zorgkwaliteit van ‘nieuwe’ thuiszorgorganisaties risicovol

 

De IGZ maakt zich grote zorgen over het ontbreken van deskundigheid van het personeel. De nieuwe toetreders werken niet of nauwelijks met duidelijke zorgdossiers. De inspecteurs keken naar medicatieveiligheid, deskundigheid, en de aanwezigheid van verpleegkundige richtlijnen. Uit onderzoek van de inspectie onder 26 van deze aanbieders blijken 25 organisaties een hoog tot zeer hoog risico te hebben.

Verantwoording
Door marktwerking en veranderde wet- en regelgeving is een enorme groei ontstaan van het aantal nieuwe zorgaanbieders dat zorg aan huis levert. Vele leggen geen openbare verantwoording over de geleverde zorg af: ze zijn niet-jaardocumentplichtig. Om de risico’s voor de cliënten die gebruikmaken van deze organisaties in beeld te krijgen, zijn tussen september 2008 en mei 2009 dertig van deze organisaties bezocht.

Geen eisen
De IGZ constateert dat er geen enkele eis wordt gesteld aan startende organisaties. In principe kan iedereen een thuiszorgorganisatie beginnen zonder enige kennis van zaken. Dat zorgt voor grote risico’s. Het aantal nieuwe aanbieders van thuiszorg is aanzienlijk gegroeid. Dat komt omdat er geen eisen aan starters worden gesteld.

Gelijke kansen
ActiZ, brancheorganisatie voor verpleging en verzorging, is blij met de aanbeveling van de IGZ om kwaliteitseisen te stellen aan toetreders op de zorgmarkt. De kwaliteitseisen moeten gelijk zijn aan de eisen die gesteld worden aan de reguliere thuiszorgaanbieders. Dat is goed voor de cliënten, die weten dat ze goede zorg krijgen. Maar ook voor de zorgaanbieders, die werken in een markt met gelijke kansen voor iedereen.

Hoog risico
De IGZ ontdekte in de nieuwe groep een grote diversiteit aan zorgaanbieders. Zo bestaan er organisaties zonder een WTZi toelating; organisaties met wel een WTZi toelating, maar geen contract met een zorgkantoor; onderaannemers; organisaties die zorg leveren op basis van een Persoons Gebonden Budget (PGB), organisaties met medewerkers in loondienst; bemiddelingsbureau met ZZP-ers en combinaties hiervan.

Medicatieveiligheid
Over medicatieveiligheid maakt de IGZ zich ernstige zorgen. Medicijnen worden zonder enige deskundigheid gegeven. Daarnaast vindt de IGZ het onverstandig om oudere cliënten met een PGB zelf zorg te laten inkopen. Deze cliënten moeten zelf inschatten of de kwaliteit van zorg die ze krijgen goed is. Deze kwetsbare vaak oude mensen klagen niet omdat ze niet weten wat ze mogen verwachten. Ze denken dat ze thuiszorg krijgen. In werkelijkheid is dat vaak niet zo.

Aanbevelingen
De IGZ beveelt het ministerie van VWS aan om kwaliteitseisen te stellen aan startende organisaties, voor een registratieplicht te zorgen, maar ook het huidige PGB-systeem nog eens goed te bekijken.

Het IGZ-rapport kunt u hier downloaden

 

 

Bron: IGZ/foto: ANP/Koen Suyk

2 REACTIES

  1. Kwaliteit in de zorg is uiteraard noodzakelijk. Maar laten we niet weer beginnen met alle bureaucratische beslommeringen die het leveren van goede zorg in de weg staan. Gemiddeld zijn reguliere thuiszorgorganisaties 40% van hun tijd bezig met administratie. Er is te weinig tijd en aandacht voor de mensen! En ondanks alle kwaliteitseisen waar reguliere, AWBZ-erkende thuiszorgorganisaties aan moeten voldoen zie ik, o.a. als indicatiesteller voor een gemeente, in de reguliere zorg óók veel fout gaan ondanks alle kwaliteitseisen. Alfahulpen die gewoon niet op komen dagen of minder uren werken dan waar mensen recht op hebben. Thuiszorgorganisaties die maar 3 uur leveren en 3,5 uur factureren omdat daarvoor geïndiceerd is, etc..etc..Alleen in het werkveld zie je de realiteit.
    Maar laten we kijken naar wat er nódig is in plaats van steeds stil te blijven staan bij alles wat er niet goed gaat, zonder dit te ontkennen.
    Er is inspraak en regievoering in de zorg nodig door mensen die hulp nodig zijn! De vele voorbeelden in de praktijk waarbij mensen soms 4 tot 5 keer verschillende gezichten over de vloer krijgen die hun moeten douchen en helpen met overige ADL-zaken is erg schrijnend. Maar niet iedereen is in staat om zelf regie te voeren. Juist daarvoor zijn kwalitatieve (mét kwaliteitskaders maar zonder omslachtige kwaliteitseisen die bureaucratie in de hand werken) bureaus nodig.
    En waarom zou iemand die dementerend is niet in aanmerking komen voor een PGB. Juist ook ouderen! Want al is het theoretisch mogelijk om de zorg die je normaal in een instelling krijgt ook aan huis geleverd te krijgen door de instelling. In de praktijk werkt dit nog helemaal niet. Maar wel kan dit met een PGB worden ingekocht. En ook al is iemand dan dementerend. Door zelf de zorg in te kopen en de kinderen te machtigen om de administratie te regelen kan tegemoet worden gekomen aan een langgekoesterde wens dat die persoon altijd heeft gezegd zolang mogelijk thuis te willen blijven wonen en niet naar een instelling. En dát is toch het doel van onze overheid? Mensen zolang mogelijk thuis laten wonen en kwaliteit van leven?
    Laat dan ook mensen zélf beslissen wat voor hun kwaliteit is maar geef wel ‘kaders’ en middelen. Vrijheid en inspraak in de zorg is niet mogelijk als er van hogerhand opnieuw allerlei regels worden opgelegd die het haast onmogelijk maken om nog ‘echte zorg’ te kunnen leveren.
    Scheidt het kaf van het koren door ‘richtlijnen en kwaliteitskaders’ maar laat mensen vervolgens zélf beslissen wat kwaliteit van leven en verantwoorde zorg is.

  2. Lees alle reacties
  3. Dit werd dus de hoogste tijd dat hier aandacht aan wordt besteed! Kwaliteit daar gaan we voor!
    V&VN heeft jl woensdag 10 juni 09, een platform opgericht voor Zelfstandigen in de zorg. En met toelatingseisen! Er moeten eisen gesteld worden om kwalitatief goede zorg te kunnen leveren voor een aanzienlijk bedrag. Als ZZP-er in de zorg moet je dus zeker zorgen dat jezelf goed up-to-date blijft en sluit je aan bij V&VN. we bundelen onze krachten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.