De richtsnoeren zijn niet nieuw, maar wel de specifiek op zorggroepen toegepaste voorbeelden. Volgens de autoriteiten bestaat er in de zorgsector onduidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan in de samenwerking tussen zorggroepen. Een zorggroep neemt een coördinerende rol op zich en bepaalt op welke manier verschillende aanbieders in een keten samenwerken.
Het gaat erom dat zorggroepen alleen samenwerkingsafspraken maken als de cliënt daarvan beter wordt. Onnodige concurrentiebeperking en machtsmisbruik zijn daarbij verboden, aldus de autoriteiten.
Uniek
De richtlijnen bepalen niet welke organisatievormen mogelijk zijn en welke niet. Iedere samenwerkingsvorm is uniek, vinden de autoriteiten. De zorggroepen en zorgaanbieders houden zelf de vrijheid om te bepalen hoe zij de zorg willen organiseren en binnen de zorgstandaard willen leveren.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
het gaat erom dat als je nergens anders heen kunt, omdat dezelfde persoon in alle besturen zit en allerlei alliancies zijn: dat je dan als client nergens meer naar toe kunt. Sommige clienten zijn afhankelijk van medicijnen, huisvesting, uitkering etc, Ik heb eens gehoord dat iemand fraude aan het licht wilde brengen, en daarvoor bestraft werd door intrekking uitkering: zoveel macht had die man: hij kende de wethouder persoonlijk en hij kon zomaar iemands uitkering laten stoppen en in de computer laten zetten: ”werkt niet mee, voor straf minimaal drie maanden geen uitkering”: iedereen werd bang, hij heeft ook collega’s onder druk gezet. Als mensen geen andere kant opkunnen en niemand grijpt in: dan geef je zulke mensen vrij spel. Er is hier in Utrecht nog steeds een machtskartel: de reintegratie van Altrecht wordt uitgevoerd door stichting Gids: geen keuze mogelijk. Ze sturen je verplicht te werken naar een stichting waar je reintegratieadviseur ook in het bestuur zit: dezelfde persoon is dus de reintegratiecoach en ook je werkgever. En omdat hij de coach is kan hij je dwingen het werk te doen: anders ”werk je niet mee”: de vruchten van dit werk komt hemzelf te goede. Hij betaald geen overuren. Dit was een paar jaar geleden en nu nog steeds wordt dit bureau gebruikt door Altrecht: echt onbegrijpelijk.
echt schande dat dit nodig is. maar het is inderdaad nodig: ik ken situaties waarbij hulpverleners misbruik maken van hun macht. het komt veel meer voor dan je denkt. Heel erg naar. Ik heb zelf in de hulpverlening gewerkt maar ben ermee gestopt omdat ik keer op keer collega’s de fout in zag gaan, echt veel meer dan in andere beroepen. Ook ken ik mensen die nog langer in de zorg bleven werken, maar ook agressie naar clienten, chantages en belangenverstrengelingen en fraudes hebben geconstateerd en daarom solliciteren naar iets anders. Sommige organisaties zijn echt geinfecteerd met een zieke mentaliteit. Soms zijn ”zorgaanbieders” op papier andere partijen, maar als je het uitzoekt bij de Kamer van koophandel; steeds kom je dezelfde mensen tegen in besturen. Net zoals bij priesters in de kerk: als mensen onaantastbaar zijn: dan komen ze weg met nare dingen. Ook chantages heb ik meegemaakt: dus constant een client opbellen met nare dingen. En er dan geen aantekening van maken in het dossier. Dus als de client klaagt kijken ze in de computer: nee hoor hij heeft u niet gebeld.