Veel gemeenten in Nederland die sociale wijkteams opzetten, kiezen ervoor om deze onder te brengen in een nieuwe stichting. Dat betekent dat de medewerkers uit de wijkteams, die veelal uit andere organisaties (zoals welzijnsorganisaties, jeugdzorg, maatschappelijk werk en wijkverpleging) komen, op papier een nieuwe werkgever krijgen.
Arbeidsovereenkomst
Volgens CNV Zorg& Welzijn krijgen ze hierbij vaak ook een nieuwe arbeidsovereenkomst voorgelegd. De vakbond adviseert medewerkers hun nieuwe contract te laten toetsen en vooral om niet zelf hun dienstverband te beëindigen. Doe ze dit wel, verliezen medewerkers namelijk al hun opgebouwde rechten.
Verplichtingen
CNV Zorg & Welzijn laat weten dat wanneer de werkzaamheden bij de nieuwe werkgever een voortzetting zijn van de functie die je voorheen ook al vervulde, er sprake is van opvolgend werkgeverschap of overgang van onderneming. De gemeente omzeilt met het oprichten van een stichting de verplichtingen die voorkomen uit de wet- en regelgeving. Voorheen hadden zij een overeenkomst met de oude werkgever en nu met de nieuwe stichting.
In negen van de tien gemeenten kampen de sociale wijkteams met onvoldoende capaciteit, blijkt uit onderzoek van Movisie. De werkdruk is te hoog en de caseload van de wijkteamleden te zwaar. Lees meer >>