Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steun in Senaat voor overheveling jeugdzorg

De plannen van het kabinet om de gemeenten vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk te maken voor de jeugdzorg kunnen op bijval rekenen in de Eerste Kamer. Door een onafhankelijke commissie in te stellen die alle veranderingen in de gaten gaat houden, leek staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) dinsdag niet alleen steun van coalitiepartijen VVD en PvdA binnen te halen, maar ook die van CDA en D66.
Een jeugdwerker protesteert tegen de Jeugdwet die in 2015 van kracht wordt.
Een jeugdwerker protesteert tegen de Jeugdwet die in 2015 van kracht wordt. - Foto: ANP

PVV, SP, OSF en Partij voor de Dieren zijn niet tegen de operatie, maar wel tegen de grote druk en de bezuiniging van 450 miljoen euro waarmee de operatie gepaard gaat. GroenLinks, ChristenUnie hakken de later knoop door.

Proefprojecten

Van Rijn en collega Fred Teeven (Justitie) deden handreikingen aan onder meer D66, CDA en PvdA. Zo komen er proefprojecten waar gemeenten en zorgpersoneel kunnen oefenen met de nieuwe opzet. De Transitie Autoriteit Jeugd gaat toezicht houden op alle veranderingen. Deze commissie kan helpen als gemeenten problemen hebben met het inkopen van zorg. Ook instellingen die zich zorgen maken over de zorg voor specifieke groepen, kunnen er aankloppen. Premier Mark Rutte en Van Rijn gaan een nationale conferentie voorbereiden om mogelijke stigmatisering van mensen met een psychische aandoening tegen te gaan.

Jeugdwerkers, artsen, kinderrechters en wetenschappers hebben allemaal zorgen over de nieuwe Jeugdwet. Verschillende beroepsgroepen lijken ieder hun eigen haken en ogen te zien in de nieuwe wet die onder meer bepaalt dat jeugdzorg, tot nu toe verantwoordelijkheid van provincies, wordt ondergebracht bij gemeenten. Daarbij komt dat er flink bezuinigd wordt op de voorzieningen. Lees hier welke zorgen ze hebben >>

Maatwerk

Het kabinet wil de jeugdzorg overhevelen naar de gemeenten, omdat die beter maatwerk kunnen leveren. Door op het juiste moment de juiste hulp te bieden, wordt voorkomen dat dure gespecialiseerde hulp nodig is. De angst dat kinderen in de nieuwe opzet geen of niet de juiste zorg krijgen, noemde Van Rijn onterecht. ‘De gemeente gaat niet op de stoel van de zorgprofessional zitten, zoals de zorgverzekeraar niet op de stoel van de huisarts gaat zitten.’

Plicht

Ook het idee dat gemeenten niet thuis kunnen geven bij een hulpverzoek, is volgens de bewindsman niet aan de orde. ‘Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp te regelen. De zorgaanbieder bepaalt vervolgens wat er moet gebeuren. Dat is niks nieuws.’ En: ‘De regering erkent dat de jeugd-ggz gezondheidszorg is en blijft waarvoor alle professionele regels blijven gelden.’

Decentralisatie

Het overhevelen van de jeugdzorg van provincies naar gemeenten is een van de drie grote decentralisaties die het kabinet wil realiseren. Gemeenten krijgen ook de verantwoordelijkheid voor de langdurige zorg en de sociale werkvoorziening.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.