De risicogroepen zijn onvoldoende in beeld en 75 procent van de gemeenten weet niet welke effecten de preventieprogramma’s hebben, blijkt uit onderzoek van de Kinderombudsman. Dat er beleid bestaat, is een goede zaak, maar zonder zicht op de doelgroep en het monitoren van programma’s blijft preventie van kindermishandeling een ‘papieren tijger’, stelt Marc Dullaert.
Decentralisatie
Gemeenten worden door de decentralisatie van de Jeugdzorg per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de totale aanpak van kindermishandeling. Nu zijn zij alleen verantwoordelijk voor de preventie, straks ook voor het onderzoek naar en de hulpverlening aan ouders en mishandelde kinderen.
Onderzoek
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) liet bij de start van het onderzoek in november 2013 weten dat het nog erg vroeg is om de rol van de gemeente te onderzoeken, omdat de verantwoordelijkheid voor preventie en aanpak van kindermishandeling nu nog bij verschillende overheden ligt. ‘De gemeenten bereiden zich nu voor op deze nieuwe en grote verantwoordelijkheid voordat ze die regierol ook echt hebben’, aldus de VNG. Desondanks gaf de vereniging aan dat het onderzoek wel concrete handvatten zou kunnen opleveren waar gemeenten hun voordeel mee kunnen doen.
Effectiviteit
De Kinderombudsman stelt dat kindermishandeling met 50 procent moet worden verminderd in een periode van 3 jaar. Krijg de risico doelgroepen in beeld, zet effectieve programma’s in en stuur aan op het daadwerkelijk bereiken van ouders en kinderen, zo luidt zijn advies.
Ondersteuning
Gemeenten kunnen gebruik maken van bestaande programma’s en methoden in het Kind Veilig Preventie Pakket, laat Dullaert weten. Dat pakket bevat een ‘checklist preventie kindermishandeling’, een monitor om de gemeentelijke aanpak van kindermishandeling te ondersteune en e-learning tools voor alle professionals die in een gemeente werken met ouders of kinderen, en ondersteuning bij de begeleiding van kinderen in de vrouwenopvang.
Hoe gaat u om met de ingrijpende veranderingen van de nieuwe Jeugdwet. Het congres Integrale Jeugdzorg op 30 juni brengt u in één dag in de juiste richting van plan tot uitvoering. Met praktische tips over de transformatie van de jeugdzorg voor professionals, Jeugdhulporganisaties en gemeenten. Lees hier meer over het programma en inschrijven>>