Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Jeugdwet: lees hier alles over de jeugdwet

Vanaf 2015 wordt de zorg voor jeugd helemaal ondergebracht bij de gemeente in de Jeugdwet. Gemeenten zijn dan verantwoordelijk voor de preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen.
De Jeugdwet
De Jeugdwet

Nieuw in de jeugdwet: vanaf 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor:

– Alle vormen van jeugdhulp, inclusief specialistische hulp zoals jeugd-vb (jongeren met een verstandelijke beperking), jeugd-ggz en jeugdzorgplus (gesloten jeugdzorg)

– De uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen

– De uitvoering van de jeugdreclassering

Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar valt onder andere deze zorg (voorheen AWBZ, Zorgverzekeringswet) onder de Jeugdwet:

– Behandeling, al dan niet met verblijf voor jongeren met een psychische stoornis

– Behandeling, al dan niet met verblijf, voor jongeren met een (licht) verstandelijke beperking;

– Begeleiding, persoonlijke verzorging en het bijbehorend kortdurend verblijf voor jongeren met een beperking, stoornis of aandoening.

– Vervoer van en naar de locatie (binnen of buiten de gemeente) waar jeugdhulp voor jongeren met een beperking, stoornis of aandoening wordt geboden.

Alle zorg voor kinderen tot 18 jaar met een verstandelijke beperking valt vanaf 2015 onder de Jeugdwet. Het onder andere om deze zorg (voorheen AWBZ):

– Begeleiding
– Persoonlijke verzorging
– Kortdurend verblijf
– Behandeling
– Verblijfszorg (ZZP)

Alleen de zorg voor kinderen en jongeren met ernstige verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperkingen valt vanaf 2015 onder de Wet langdurige zorg (Wlz).
Het gaat dan om kinderen die blijvend zijn aangewezen op permanent toezicht of op 24 uur per dag zorg. Ook de zorg voor sterk gedragsgestoorde licht verstandelijk beperkten (SVLVG) wordt onderdeel van de Wlz.

Wat is de overheid van plan met de Participatiewet? Gemeenten worden verantwoordelijk voor de re-integratie van mensen die nog kunnen werken maar daarbij wel ondersteuning nodig hebben. Lees hier meer >>

Bron: Rijksoverheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.