Zo’n wet moet duidelijkheid scheppen over de positie van de regisseur en andere hulpverleners. Vaak is een regisseur het eerste aanspreekpunt voor probleemgezinnen, maar het is nu nog onduidelijk welke informatie hij wel en niet mag inzien. Volgens Jantine Kriens, voorzitter van de directieraad van de VNG, bestaan er nu drie verschillende wetten met verschillende afspraken die elkaar tegenspreken.
Toestemming geven
Kriens wil dat er voorzichtig wordt omgegaan met het uitwisselen van gegevens en dat burgers daartoe eerst toestemming moeten geven. De gemeenten baseren zich op een advies van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), dat in opdracht van de VNG opgesteld is. King pleitte voor een gedegen juridisch kader die de gegevensuitwisseling over de verschillende deeldomeinen mogelijk maakt en helder maakt ‘wat wel en niet is toegestaan ten behoeve van één gezin, één plan, één regie’.
Sleutelrol
Volgens Kriens kan een dergelijke wet, die bovenop de nieuwe wetten voor jeugdzorg, langdurige zorg en arbeidsmarktbeleid moet komen, een sleuterol spelen in het slagen van de transitie. ‘
De mate waarin we erin slagen om een goede informatiehuishouding te regelen, zal heel bepalend zijn voor het succes van de decentralisaties’, zegt Kriens.