Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Veiligheid kind moet beter, maar zonder meldplicht

De overheid moet sneller ingrijpen als ouders hun kind geen of onvoldoende veiligheid kunnen bieden. Dat schrijven de bewindslieden Teeven en Veldhuizen Van Zanten. De artsenverenigingen hebben ‘grote zorgen’ geuit over de meldplicht bij vermoedens van kindermishandeling.
Veiligheid kind moet beter

Knelpunten in het ‘kindveiligheidsstelsel’ moeten aangepakt worden. De onderlinge informatievoorziening moet in elk geval beter. Dat vinden de bewindslieden Teeven en Veldhuizen Van Zanten. Hoewel er geen wettelijke belemmeringen zijn om informatie tussen hulpverleners uit te wisselen, wordt daar te terughoudend mee omgegaan, aldus de staatssecretarissen.

Rapporten
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Marlies Veldhuizen van Zanten van Volksgezondheid en Welzijn reageren op recente rapporten van de Inspectie Jeugdzorg en de Onderzoeksraad voor Veiligheid over kindermishandeling. De bewindslieden gaan met het veld aan de slag om zo effectief mogelijk op te kunnen treden bij het voorkomen, signaleren, stoppen en beperken van kindermishandeling, zo beloven ze.

Mijden
De verenigingen van kinderartsen, jeugdartsen en vertrouwensartsen hebben hun grote zorg geuit over de invoering van een meldplicht bij vermoedens van kindermishandeling. In een brief aan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten schrijven de artsen te vrezen dat ouders zorg gaan mijden als artsen een meldplicht hebben. Juist daardoor zullen gevallen van kindermishandeling buiten beeld blijven.

Escalatie
Bij een meldplicht worden ouders eerder met een melding van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) geconfronteerd. De impact van zo’n melding is groot en zet een gezin verder onder spanning met het risico op escalatie. Bovendien zal het aantal onterechte meldingen toenemen, zeggen de artsen, omdat hulpverleners bij twijfel geneigd zullen zijn voor de zekerheid te melden. Ook wordt het voor de AMK’s moeilijker om ernstige situaties te scheiden van minder ernstige als er meer meldingen komen. Hierdoor dreigt het gevaar dat ernstige situaties te laat opgepakt worden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP

2 REACTIES

  1. Voor mij is het voorspelbaar dat wanneer je een meldplicht hebt, de hulpverlening er onder lijdt. ouders moeten in hun keuken laten kijken om hulp te krijgen. Dit alleen al is een acceptatieproces. Wanneer je dan het risico loopt dat de hulpverlener je verlinkt, want zo kan dat over komen, kun je helemaal klem komen te zitten en ontstaat er geen vertrouwensband. Vertrouwen is de basis voor hulp vragen en hulp bieden.

  2. Lees alle reacties
  3. De impact van zo’n melding is groot en zet een gezin verder onder spanning met het risico op escalatie
    Terecht of onterecht gemeld tast melding, in plaats van hulpverlening en gevolgd door een justitiele nachtmerrie bij AMK en Kinderbescherming, de toch al kwetsbare draagkracht van ouders met een hulpvraag in het gezin aan.
    Bedankt voor dit weerwerk. Als ik het zeg komt het niet aan.
    ex-verdachte ouder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.