Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretaris niet in gesprek met GGZ Nederland

Staatssecretaris Veldhuizen van Zanten heeft tot nu toe niet willen luisteren naar de zorgen van GGZ Nederland over de gevolgen van het bestuursakkoord tussen het Rijk en de gemeenten. Dat de staatssecretaris weigert in gesprek te gaan, vindt voorzitter Marleen Barth ‘bijzonder kwalijk’. Zo zegt ze in een interview met Psy.
Staatssecretaris niet in gesprek met GGZ Nederland

De kern van het akkoord is het overdragen van taken en verantwoordelijkheden van de rijksoverheid naar provincies en gemeenten. De gevolgen daarvan baren GGZ Nederland grote zorgen. Voor de ggz gaat het om de jeugd-ggz, de begeleiding en dagbesteding uit de AWBZ, de nieuwe regeling Werken naar vermogen waarin de bijstand, Wet Sociale Werkvoorziening en de Wajong opgaan.

Werkloos
De bezuinigingen die met de overheveling gepaard gaan, zorgen er ondermeer voor dat een groot deel van de arbeidsplaatsen in de sociale werkvoorziening verdwijnt. Daarmee komen duizenden langdurig psychiatrische patiënten werkloos thuis te zitten. Ook verliezen Wajongers hun begeleiding. Als die wegvalt, komen zij nog moeilijker aan een baan, meent Barth.

Schotten
De koepel ziet ook andere problemen ontstaan door het bestuursakkoord. De overheveling van de jeugd-ggz naar de gemeenten zou volgens Barth in plaats van schotten op te heffen, weer nieuwe creëren. Tussen de jeugd-ggz en de ggz voor volwassenen bijvoorbeeld. ‘Kinder en- jeugd-psychiatrie is een medisch specialisme, dat moet je niet isoleren van de kindergeneeskunde’, zegt Barth tegen Psy.

Achterban
GGZ Nederland heeft meerdere malen om overleg gevraagd met de staatssecretaris, maar zij heeft tot nu toe niet willen luisteren. Maar over de precieze uitwerking van het bestuursakkoord is nog niet het laatste woord gerept, meent de voorzitter. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten moet haar achterban nog raadplegen en er moeten nog veel wetten aangepast worden. ‘Daarvoor zullen wij toch geraadpleegd moeten worden.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: ANP/Valerie Kuypers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.