Opvallend is dat allochtone, maar ook autochtone vrouwen vaak sterker uit een gewelddadige relatie komen na een scheiding. Omdat zij, veelal met behulp van lotgenotengroepen, meer zelfredzaam en weerbaar worden. Jongeren zeggen vaak geen hulp nodig te hebben, maar adviseren wel aan andere jongeren bij huiselijk geweld met anderen over de situatie te praten.
Ondersteuning
Dat zijn enkele opmerkelijke resultaten uit het onderzoek: ‘Opvoeden na partnergeweld, ondersteuning van moeders en jongeren van diverse afkomst’. Het Verwey-Jonker Instituut voerde het onderzoek uit onder 100 moeders en 84 jongeren die slachtoffer waren van huiselijk geweld. Projectleider is Anita Nanhoe van de GGD Rotterdam-Rijnmond. De gemeente Rotterdam is een van de opdrachtgevers naast Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Doel van het onderzoek is erachter te komen wat de behoefte aan ondersteuning is van ouders en kinderen na huiselijk geweld.
Taak
‘Vooral laagdrempelige professionele hulp en opvoedingsondersteuning wordt door moeders en kinderen in een geweldsituatie op prijs gesteld,’ aldus Anita Nanhoe. ‘Maar de opvoedingsondersteuning wordt niet aangeboden.’ Voor de Centra voor Jeugd en Gezin ligt daar nog een taak, meent Nanhoe. De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (jeugd en gezin) bevestigt dat. Hij laat weten dat kindermishandeling en huiselijk geweld ook bespreekbaar moet worden gemaakt bij familie en leraren. ‘Zij zijn cruciaal in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling,’ aldus De Jonge.
Preventie
Ook voor de preventie van huiselijk geweld ligt een belangrijke taak bij scholen, betoogt Anita Nanhoe. ‘Door cursussen aan te bieden over bijvoorbeeld relaties aangaan zonder geweld en door vaardigheden aan te leren om problemen op te lossen.’ Dit soort cursussen zijn wel beschikbaar, volgens Nanhoe, maar worden door scholen nog niet breed aangeboden. ‘Het is ook lastig, omdat scholen allerlei andere onderwerpen, zoals overgewicht of seksualiteit, in hun lessen moeten inbedden.’
Isolement
Voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld is het volgens Nanhoe belangrijk om het isolement te doorbreken waarin ze vaak terecht komen. Dat geldt zowel voor allochtone als autochtone vrouwen. ‘Het hulpaanbod moet dan niet alleen gericht zijn op bijvoorbeeld onderdak, maar ook op het zoeken van betaalde arbeid en bevorderen van eigen kracht. Bij allochtone vrouwen is het nodig dat de hulp insteekt op het emancipatieproces van de vrouw binnen de etnische groep. Vooral voor Turkse, Marokkaanse en Hindostaanse vrouwen geldt bijvoorbeeld dat er een enorm taboe is op echtscheiding en alleenstaand moederschap.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.