Vraag kinderen hoe je een wijk kindvriendelijker moet maken en ze beginnen niet over wipkippen en speeltuintjes, maar over gebrek aan groen in de buurt. COOLzaad is een concept van Stichting BuurtLAB. Met allerlei groene activiteiten leren zij kinderen wat het is om deel uit te maken van een groep, relaties aan te gaan en verantwoordelijkheid te dragen.
Netwerken
Het is belangrijk dat kinderen zich in sociale netwerken begeven, stelt Edward Boele. ‘Als we kinderen gelukkig willen maken, moeten we ze sociaal vaardig maken. Ik denk dat het niet de mooie, rijke of slimme kinderen zijn die gelukkig zijn, maar de sociaalvaardigen. Helaas zie ik dat veel kinderen een beperkt sociaal netwerk hebben, bijvoorbeeld alleen school en thuis.’
Tuinieren
Maar hoe breng je groen in een omgeving die vooral bestaat uit steen en beton? Door iets te doen met tuinieren, was Boele’s eerste gedachte. ‘Kinderen vinden alles wat groeit en bloeit interessant en ze zitten niet graag stil. In en met de buurt bedachten we groene concepten waarbij kinderen sociaal gedrag kunnen leren en oefenen.’
Kindertuintje
Zo ontstond het idee van het mobiele kindertuintje op wielen. ‘We bestelden er vijftig en binnen één middag waren ze weg. Buurtbewoners en kinderen gingen ermee aan de slag in hun eigen buurt.’ Ook kwamen er makkelijke buurttuintjes: een moestuintje op een vierkante meter met 16 vakjes om verschillende groenten, kruiden en plantjes in te verbouwen. Het concept werd verder uitgebouwd met een kas waar groente gekweekt en verbouwd kon worden en als plek dient voor educatieve lessen. De kas is inmiddels letterlijk een transparante ontmoetingsplek voor de buurt.
Buurtkas
‘In de kas houden we speciale COOLleges om kinderen van alles te leren over gezond eten en wat er groeit en bloeit. Waar komt groente vandaan, hoe groeit het en hoe proeft het? En we organiseren er allerlei activiteiten. Zo groeien er nieuwe kleine sociale netwerken.’ Kinderen kunnen er onder andere samen tuinieren, vogelverschrikkers maken, nestkastjes timmeren en bloemenpersen bouwen. Ook komt jaarlijks de kinderglossy COOLblad uit, die kinderen met en zonder moestuintje inspireert om in hun eigen buurt met groen aan de slag te gaan.
Ouders
Maar COOLzaad draait niet alleen om kinderen. Ook ouders worden gestimuleerd hun handen uit de mouwen te steken in de buurt. ‘Als ze de kinderen brengen, zetten we koffie en thee klaar. Zo blijven ouders hangen en op die manier betrekken we ze bij de activiteiten. Ze krijgen bijvoorbeeld een rol in een college, of we vragen of ze thuis ook willen helpen met het opkweken van groenten.’ Dat laatste resulteerde in vensterbanken vol eigen gekweekte tomatenplanten.
Schaalvergroting
COOLzaad werpt zijn vruchten af. Na de wijk Cool werden het concept succesvol gestart in onder andere de Rotterdamse buurten Jaffa en Agniesebuurt. Ook in Amsterdam en Den Haag worden projecten opgezet en Boele heeft ambities voor Utrecht en Tilburg. ‘In alle buurten waar we aan de slag gaan, proberen we zoveel mogelijk samen te werken met scholen, speeltuinverenigingen en welzijnsorganisaties. Dat werpt zijn vruchten af. Er is bijvoorbeeld in de Jaffabuurt een taalklas die met de juf naar de moestuin gaat om op die manier aan taal te werken.’
Appeltje
Stichting BuurtLAB is een initiatief van Edward Boele en Bart Kleijweg. Met creatieve en eenvoudige concepten stimuleren ze buurtbewoners de schouders onder hun buurt te zetten en een stevig netwerk op te bouwen. Het tweetal krijgt voor het concept COOLzaad een Appeltje van Oranje. Het beeldje en de geldprijs van 15.000 euro worden op 15 mei uitgereikt door prinses Maxima. Ook het project Samen Slimmer in Hardenberg en de Perenbomerij in Gasselternijveen wonnen deze prijs.
Bron: Foto: Ruben Timman/Nowords.nl