‘Ik denk wel eens dat ze me als een seksloos wezen zien omdat ik in een rolstoel zit’, zegt de 23-jarige Robbie. ‘Ik wil wel een vibrator ofzo, maar ik wil niet dat de verzorging ‘m ziet liggen’, geeft Petra toe. Mouse vraagt: ‘Ik gebruik pijnstillers, maar vraag me af of de pil dan eigenlijk wel werkt.’ Jongeren hebben vragen over seksualiteit, dat is niet nieuw. Maar als je een beperking of ziekte hebt, vraagt dat net om wat extra’s, aldus Paulien van Haastrecht van de Rutgers Nisso Groep.
Verliefdheid
‘Vaak besteden instellingen wel aandacht aan weerbaarheid of seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar wordt er niet op een positieve manier over seksualiteit gesproken’, vertelt Van Haastrecht. Ouders denken dat seks en verliefdheid misschien niet voor hun kind zijn weggelegd. En ook begeleiders durven het onderwerp niet altijd aan te snijden. Van Haastrecht: ‘Schroom over seksualiteit is er eigenlijk altijd wel, maar ook deze kinderen hebben recht op goede informatie.’
Missen
De Rutgers Nisso Groep heeft daarom een speciale website voor deze jongeren gelanceerd: www.youaretotallysexy.nl Hier kunnen jongeren, begeleiders en ouders terecht voor informatie. Het kenniscentrum wil vooral de jongeren zelf betrekken bij de voorlichting, omdat zij zelf het beste weten welke informatie ze missen.
Seks
‘Heel vaak zie je dat de vragen van psychosociale aard zijn: ben ik wel aantrekkelijk genoeg als ik een stoma heb of in een rolstoel zit? Hoe vertel ik mijn vriend dat ik diabetes heb? Ook technische vragen over anticonceptie komen voorbij. De tips mogen juist praktisch zijn. Hoe maak je een afspraakje als je een spierziekte hebt? Of hoe heb je seks als je lichaam niet helemaal meedoet, omdat je in een rolstoel zit?
Tongzoenen
De Rutgers Nisso groep organiseert in het kader van het project ‘You are totally sexy’ ook een ideeënwedstrijd. Jongeren kunnen zelf plannen indienen om over seksualiteit te informeren. Zoals een leuk filmpje over tongzoenen in een rolstoel, of het op school organiseren van een tentoonstelling over liefde en seksualiteit. Van Haastrecht: ‘We willen hiermee het thema seksualiteit op de kaart zetten en aandacht schenken aan de rechten van jongeren met een ziekte of beperking.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: Foto: ANP/Roos Koole
Op dit moment is uitgeverij van Brug te Nijkerk het boekje “relatie en seksualiteit met een stoma” aan het uitgeefklaar te maken. In oktober wordt verwacht dat het in de winkels ligt. Dus wil je weten wat stichting stomaatje heeft geschreven en welke ervaringsverhalen zijn gebundeld hierin? Houd onze site of die van de uitgever in de gaten.