De uitgave is handig voor hulpverleners in de jeugdsector, maar ook voor ambtenaren die met jeugdbeleid en -zorg bezig zijn. De co-productie van Elsevier Gezondheidszorg en het Nederlands Jeugd instituut omvat, van ‘aandacht’ tot en met ‘ZZP’ (=zorgzwaartepakket), 460 pagina’s.
Hier en daar mist nog iets: zo is de uitleg van wat een centrum voor jeugd en gezin is wél te vinden onder ‘centrum/centra voor jeugd en gezin’, maar niet onder de afkorting ‘CJG’. Hetzelfde geldt voor ‘LVG’: dat staat alleen tussen haakjes achter de uitleg bij ‘licht verstandelijk gehandicapte’. Jammer als je niet weet waar die letters voor staan. Wat riskant middelengebruik – een ander voorbeeld – betreft, ontbreekt ‘comazuipen’ niet, maar ‘GHB’ wel. Daar staat dan weer tegenover dat een begrip als obesitas is uitgewerkt over twee pagina’s, compleet met tabellen met BMI-criteria.
Zoals bij alle woordenboeken, is het leuk en leerzaam om er zomaar in te bladeren. Of wist u al dat ‘troostkoffers’ koffers zijn ‘met artikelen voor ouders met een huilbaby, zoals hangmatje, speciaal bedje’? Tot slot nog een tip: zorg bij de volgende druk ook voor een digitale versie.
Titel: Coëlho Zakwoordenboek Jeugd
Auteur: R.A. Hirasing, H. Talma en M. Kobussen
Uitgever: Elsevier Gezondheidszorg/Reed Business
Prijs: € 39,95