Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpak huiselijk geweld Enschede faalde

De aanpak van huiselijk geweld is tekortgeschoten in Enschedé. In mei schoot een man zijn ex, haar zoontje en haar zus dood. De politie wilde de man eerder strafrechtelijk vervolgen, maar had te weinig mankracht. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de gemeente Enschedé, politie en het Openbaar Ministerie. Ook informatieoverdracht en hulpverlening waren gebrekkig.
Aanpak huiselijk geweld Enschede faalde

Door werkdruk en gebrek aan personeel bij de politieafdeling die over huiselijk geweld gaat, kwam het uiteindelijk niet tot strafrechtelijke vervolging. De 33-jarige man schoot op 13 mei zijn ex, haar zus en een kind door, en daarna ook zichzelf. Uit het rapport blijkt dat de informatieoverdracht tussen politie, Openbaar Ministerie en de hulpverlening gebrekkig was en dat zaken met huiselijk geweld niet de juiste prioriteit kregen. Het rapport doet aanbevelingen om deze situatie te verbeteren.

Versnipperd
De informatie over mishandeling en doodsbedreigingen van man aan zijn ex-echtgenote werd niet consequent geregistreerd, waardoor de zaak onoverzichtelijk was. Politie, OM en hulpverlening waren niet goed op de hoogte van elkaars bevindingen. De politie wist niet dat de man over een wapen beschikte, waarmee hij later de misdaad pleegde. Volgens korpschef Martin Sitalsing is het de instanties niet te verwijten dat dit drama zich heeft afgespeeld. ‘Dat kun je nooit, hoewel bij deze zaak de informatie versnipperd was en op het juiste moment cruciale informatie niet voorhanden bleek.’

Veiligheidshuis
Politie, OM en de gemeente Enschede willen de informatievoorziening beter coördineren via het zogeheten Veiligheidshuis. In een Veiligheidshuis werken ketenpartners samen: politie, om, Raad voor de Kinderbescherming, welzijnsorganisaties en reclassering. Instanties werken op één locatie samen aan opsporing, vervolging, berechting en hulpverlening. Het doel is het terugdringen van overlast, huiselijk geweld en criminaliteit.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / foto: ANP Marcel van Hoorn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.