Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips: hoe ga je om met iemand met depressie

Eén op de twintig Nederlanders is depressief. En toch is depressie een onderwerp waar weinig over gesproken wordt. Daarom hebben het ministerie van VWS en de Mental Health Foundation een publiekscampagne in het leven geroepen om depressie bespreekbaar te maken. De campagne zal meerdere jaren duren.
Depressie-Ministerie-van-VWS.jpg
Om depressie bespreekbaar te maken

Minister Edith Schippers: “We willen en moeten mensen met een depressie helpen. Maar veel mensen herkennen een depressie niet. Bij zichzelf niet en ook niet bij een ander. Over psychische problemen praten is voor veel mensen ook moeilijk. Terwijl dat cruciaal is. En het is vaak de eerste stap naar hulp”.

Herken de signalen

De campagne bestaat uit tv-spotjes en acties op social media. Alles onder de slogan ‘Herken de signalen en praat erover’. In het eerste jaar ligt de focus met name op op jongeren (13 tot 18 jaar) en jonge vrouwen (18 tot 35 jaar). Uit statistieken blijkt namelijk dat depressies onder deze groepen vaker voorkomen.

Jongeren zoeken te laat hulp bij depressieve klachten. Hopeloosheid is een kenmerk van hun depressie: ze hebben geen hoop dat een behandeling kan helpen. Lees meer >>

Tips

Dat depressie bespreekbaar gemaakt wordt is stap 1. Maar wat moet je doen als een cliënt aangeeft depressief te zijn of als je vermoed dat een cliënt depressief is? Psychosenet verzamelde tips die ook voor sociaal werkers inzetbaar zijn.

1. Oordeel niet, maar luister
Laat de depressieve persoon praten en vraag naar zijn of haar gedachten. Wie depressief is, schaamt zich vaak voor zijn gedachten. Veroordeel die gedachten niet, maar zeg dat die gedachten over zichzelf, anderen en het leven horen bij de depressie.

2. Wees terughoudend met adviezen
Adviezen kunnen worden opgevat als een verwijt. Een depressief persoon is niet dom en weet ook wel dat hij bijvoorbeeld moet gaan sporten, maar hij kan het simpelweg vaak niet. Verwacht dus niet dat adviezen worden opgevolgd. In plaats van het geven van een advies, kun je beter vragen hoe je kunt helpen.

3. Verwacht geen interesse
Een depressief persoon is nergens in geïnteresseerd en is onverschillig. Veroordeel dat niet, het hoort bij de depressie, hij vindt het zelf al erg genoeg dat hij zo denkt.

4. Iemand is ziek en is zichzelf niet
Bedenk dat depressie een ziekte is, een depressief persoon is zichzelf niet. Zeg hem dat ook, dat hij depressief is en daardoor alles door een zwarte bril ziet. Probeer hem niet te overtuigen dat de wereld anders is dan dat hij hem ervaart, maar luister gewoon.

5. Onderneem
In een depressie wil je je het liefst terugtrekken en alleen zijn. Blijf je cliënt stimuleren om activiteiten buitenshuis te ondernemen, maar stel je hierin niet dwingend op.

6. Therapie en medicatie
Wijs je client erop dat er therapieën en medicijnen zijn die hem kunnen ondersteunen. Wees hierin ook niet dwingend, de keuze om in therapie te gaan of medicijnen te slikken, moet uiteindelijk uit hemzelf komen.

7. Hulp bij dagelijkse dingen
Een depressief persoon heeft vaak moeite met de dagelijkse dingen, zoals administratie, boodschappen doen en het huishouden. Zijn competenties zijn minder en het interesseert hem gewoon vaak niet. Verwijt hem dat niet, maar zoek samen naar een oplossing. Misschien kunnen vrienden of familieleden helpen.

8. Praten over zelfmoord
Regelmatig hebben depressieve personen zelfmoordgedachtes. Vraag je client hiernaar en veroordeel ook deze gedachten niet. Reken maar dat hij zich er schuldig over voelt. Zeg hem dat hij waardevol is, dat de gedachten bij de depressie horen en dat het voorbijgaat. Het kan al helpen voor hem om erover te praten.

Het aantal suïcides in Nederland stijgt. In 2015 maakten 1871 Nederlanders zelf een einde aan hun leven. Dat komt neer op vijf zelfmoorden per dag. Niet eerder was dat aantal zo hoog. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.