Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overlast verwarde mensen neemt toe

De bezuinigingen in de zorg leiden tot een toename van overlast van verwarde en overspannen mensen. Het afgelopen jaar moest de politie 52.000 keer 'de vrede bewaren', met als meest recent incident de verwarde vader in het Limburgse plaatsje Herten die zijn negen weken oude zoontje gijzelde.
Buurtbewoners en pers worden op afstand gehouden door politieagenten. Een verwarde man heeft zich verschanst in een woning en houdt een jongetje van 3 maanden in gijzeling. De baby is van hem en zijn vriendin. - Foto: ANP

Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg in Amsterdam ziet dat mensen met psychische klachten door bezuinigingen in de zorg vaker thuis worden behandeld. ‘Maar de zorg in de wijk is er alleen nog niet altijd’.

Incidenten

Regelmatiger dan voorgaande jaren moeten Aalbersberg en zijn collega’s uitrukken om een uit de hand gelopen situatie rondom een verward persoon op te lossen. Het kan gaan om overlast en opstootjes, maar ook om grote incidenten. In totaal rukte de politie hiervoor in 2013 52.000 keer uit tegenover 40.000 keer in 2012.

Hulpverlener

‘Een agent op een verward persoon afsturen, is vaak niet de oplossing’, weet Aalbersberg. Iemand met psychische klachten is geen crimineel, maar een patiënt die moet worden opgevangen door hulpverleners. Het beeld dat de politie schetst wordt herkend door het Landelijk Platform GGZ. Woordvoerder Mirjam Drost: ‘We merken dat er op lokaal niveau soms nog helemaal geen afspraken zijn gemaakt. Of er zijn wel afspraken, maar de hulpverlening komt traag op gang.’ Zij vindt dat het goed geregeld moet zijn in de wijk voordat mensen met psychische klachten terugkeren in de wijk.

Te snel

Jacobine Geel, voorzitter van Brancheorganisatie GGZ Nederland noemt de overlastcijfers verontrustend. ‘Het opbouwen van de zorg in de wijken kost tijd, maar we moeten goed in de gaten houden of dat leidt tot mogelijke ongelukken.’Zij vindt dat de cijfers aantonen dat de zorg voor deze groep mensen in de eigen leefomgeving, misschien te snel wordt ingevoerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.