In de Tweede Kamer waren twijfels of er wel voldoende geld beschikbaar is voor deze praktijkondersteuner die is gespecialiseerd in de ggz. Schippers benadrukte echter dat geld niet het probleem zou moeten zijn: in 2013 is er 7 miljoen euro extra voor beschikbaar, volgend jaar wordt dat 25 miljoen euro en vanaf 2015 komt er jaarlijks 35 miljoen euro bij. ‘Dit is een functie die wij zoveel mogelijk willen’, aldus de minister die de geestelijke gezondheidszorg zo wil hervormen dat mensen zoveel mogelijk dicht bij huis hulp (maatwerk) krijgen. In 2020 zullen er in de instellingen dan ook minder bedden (30 procent) zijn.
Centrale rol
De huisarts krijgt een centrale rol en wordt op dit vlak bijgestaan door de praktijkondersteuner zodat klachten in een vroeg stadium worden herkend en de patiënt de juiste behandeling kan krijgen. Diverse partijen vreesden dat de komst van de praktijkondersteuner leidt tot ongewenst doorverwijzen naar bijvoorbeeld instellingen. Schippers niet. ‘Om dat te voorkomen, ligt de verwijsfunctie en de verantwoordelijkheid voor doorverwijzen bij de huisarts. Dat is een waarborg om fout gedrag juist niet te laten gebeuren.‘
In 2014
Tunahan Kuzu (PvdA) hecht eveneens aan de komst van de praktijkondersteuner en denkt dat het initiatief in 2014 van de grond moet kunnen komen nu de financiën zijn geregeld. De ggz-ondersteuner in de huisartsenpraktijk heeft een belangrijke rol in het herkennen van psychische problematiek en voorkomt dat mensen onnodig worden doorgestuurd naar een duurdere ggz-instelling.