Maaike van der Aar, bestuurder van FNV Jeugdzorg, spreekt over een ‘historische cao’. De druk tijdens de onderhandelingen tussen vakbonden FNV, CNV en FBZ en de werkgevers werd de afgelopen weken opgevoerd, met de aankondiging van een massaprotest als uiterste maatregel. Zo ver kwam het uiteindelijk niet: de voorbije weken bleek Jeugdzorg Nederland volgens FNV bereid om ‘extra stappen te zetten voor de broodnodige verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van jeugdzorgmedewerkers’.
Lonen stijgen in nieuwe cao jeugdzorg
Zo mogen professionals in de nieuwe cao Jeugdzorg rekenen op een loonstijging die per 1 januari 2024 ingaat. Vanaf die datum gaan de lonen met 8 procent omhoog. Per 1 juli 2024 komt daar nog eens 1,25 procent bovenop, zodat het percentage op 9,25 procent uitkomt. Daarnaast krijgt elke professional aan het einde van 2024 naar rato nog een eenmalige uitkering van 400 euro. Overigens wordt met deze afspraken een deel van het koopkrachtverlies vanwege de inflatie in 2023 gecompenseerd.
Afspraken voor 2025
Ook voor 2025 liggen er al afspraken: in dat jaar komt er 3 procent extra loon bij en is er een inflatiecompensatie afgesproken. Wel geldt een maximum van 2,25 procent als de inflatie hoger is dan 3 procent. De kilometervergoeding voor woon-werkverkeer wordt op 1 januari 2025 verhoogd van 19 naar 23 cent per kilometer.
Rode knop tegen werkdruk
Wat verder opvalt is de invoering van de virtuele rode knop waar jeugdzorgwerkers op kunnen drukken. Dit is een maatregel om de werkdruk aan te kunnen. Professionals kunnen de rode knop indrukken in extreme gevallen waarbij de werkdruk oploopt of de veiligheid niet langer te waarborgen is. De werkgever moet dan de situatie oplossen.
Omgaan met agressie
Om de veiligheid van medewerkers verder te vergroten zijn er bovendien afspraken gemaakt over veilig werken. Deze gaan met name over hoe er met agressie wordt omgegaan, maar ook over preventie en nazorg. Verder is een systeem afgesproken dat moet zorgen dat medewerkers binnen hun uren blijven. Ook dat moet de werkdruk beteugelen.
FNV-bestuurder Van der Aar laat weten dat met het akkoord dat er nu ligt historie is geschreven. ‘De maat was écht vol en als de werkgevers dat signaal nu niet serieus hadden genomen, was er waarschijnlijk iets onherstelbaar beschadigd in de arbeidsverhoudingen. We zijn enorm blij dat het zo ver niet is gekomen en dat we nu samen werk kunnen maken van herstel in de sector.’
Of je nu met ouderen, jongeren, mensen met schulden of met jonge moeders werkt: als sociaal werker is de kans helaas aanwezig dat je agressie meemaakt. Hoe reageer je op agressief gedrag van een cliënt en hoe voorkom je escalatie? Zorg+Welzijn heeft een dossier over omgaan met agressie met daarin:
- Persoonlijke verhalen van sociaal werkers over de impact van agressie
- Visies op agressie: moeten we het (enigszins) accepteren, of moeten we ons er juist steviger tegen uitspreken?
- Uitleg over specifieke vormen, zoals online agressie
- Praktische tips voor sociaal werkers: herkennen en de-escaleren, hoe bepalend is jouw houding, zelf aangifte doen of niet, humor gebruiken
‘Mooie, maar ook zware taak’
Eddy van Doorn, de hoofdonderhandelaar van Jeugdzorg Nederland, is eveneens tevreden met het akkoord voor de Cao Jeugdzorg. ‘Er ligt een akkoord dat recht doet aan de medewerkers in de jeugdzorg en de mooie, maar vaak ook zware taak die zij hebben.’ Hij wijst erop dat de werkgevers niet veel vet op de botten hebben: eerder onderzoek maakte duidelijk dat 40 procent van de jeugdzorgorganisaties in 2022 rode cijfers schreef. Dat heeft er mede voor gezorgd dat de onderhandelingen moeizaam verliepen. Jeugdzorg Nederland doet, juist met het oog op de financiële positie van de jeugdzorgorganisaties, daarom ook een beroep op gemeenten om goede afspraken over tarieven te maken.
Laatste horde nieuwe cao jeugdzorg
De nieuwe cao Jeugdzorg geldt voor 2024 en 2025. Wel is er nog een laatste horde te nemen: de leden van de vakbonden moeten er nog mee instemmen. In totaal werken zo’n 33.000 professionals die vallen onder de cao Jeugdzorg.
Bekijk de nieuwe cao jeugdzorg hier.