Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

In de 2e week van 2024 gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Onder andere over hoe de zorg weer een publieke sector kan worden, een Meldpunt-aflevering over twee mantelzorgers die 3 miljoen stalen van hun moeder, en de inzet van een psycholance voor verwarde mensen in Den Haag. Lees snel verder. In slechts een paar minuten ben je weer helemaal bij!
het laatste nieuws in het sociaal domein

1. Hoe de zorg weer een publieke sector kan worden

Hoogleraar Evelien Tonkens pleit in haar boek “Er is wél een alternatief” voor een geleidelijke verschuiving van marktmacht naar meer invloed voor professionals, de overheid en maatschappelijke organisaties in de zorg. Tonkens betoogt dat dit kan leiden tot nieuwe collectieve voorzieningen en een meer publieke sector. Lees meer.

2. Uitdagingen bij implementatie zorgzame buurten

Bestuurskundigen Duco Bannink en Hans Bosselaar constateren op Sociale Vraagstukken dat gemeenten moeite hebben met het implementeren van zorgzame buurten. Een zorgzaam en mensgericht beleid blijkt complex en wellicht te moeilijk uitvoerbaar. Lees meer.

3. Onderschatting van angststoornissen

Psychiater Neeltje Batelaan benadrukt de onderbelichting van angststoornissen ondanks de ernstige mentale en fysieke impact. Schaamte en het besef van de niet-rationele aard van angsten weerhouden mensen ervan om hulp te zoeken. Cognitieve gedragstherapie wordt als effectieve behandeling genoemd. Lees meer.

4. De discussie over het eigen risico in de zorg

Er heerst verwarring over de kosten van het afschaffen van het eigen risico in de zorg. Verschillende bronnen geven uiteenlopende cijfers, variërend van 3,4 miljard tot 6 miljard euro. Het debat over de afschaffing en de mogelijke gevolgen voor de zorgpremie blijft actueel. Lees hier meer.

5. Psycholance in Den Haag voor verwarde personen

In Haaglanden is een prikkelarme psycholance geïntroduceerd om mensen met verward gedrag naar de psychiatrische afdeling te brengen. Deze ambulance is voorzien van speciale voorzieningen, zoals gedimd licht en een camera- en audiosysteem, om passende zorg te bieden aan mensen met verward gedrag. Lees meer.

59 miljoen extra voor aanpak verward gedrag: ‘Maar dit zijn geen magische oplossingen’
Het kabinet steekt 59 miljoen euro extra in de aanpak van mensen met onbegrepen gedrag. Desondanks plaatst Bauke Koekkoek, lector Onbegrepen gedrag en Samenleving bij de HAN en crisisdienstverpleegkundige, zijn vraagtekens. ‘Laten we juist de-escalerende vaardigheden van hulpverleners trainen.’ Lees meer. 
‘De onafhankelijke positie van de wijk-GGD’er is haar kracht en moet beschermd worden’
Het aantal klachten over verwarde personen nam in 2015 zodanig toe dat de politie de noodklok luidde. Sindsdien wordt er gewerkt aan passende hulp voor deze mensen. Een succesvol onderdeel daarvan lijkt de inzet te zijn van de wijk-GGD’er. Een grote uitdaging is die rol vrij en onafhankelijk te houden. Lees meer. 

6. Meldpunt-aflevering over gestolen 3 miljoen door mantelzorgende familie

De broer en schoonzus van Gerard (een gefingeerde naam) hebben meer dan drie miljoen euro gestolen van hun moeder. Zij is dankzij een eigen zaak samen met haar man zeer vermogend, maar nadat hij overlijdt en zij steeds afhankelijker wordt van hulp, gaat vastgoed in de verkoop en verdwijnt er geld van haar bankrekening. De broer en schoonzus van Gerard zeggen mantelzorg te verlenen aan hun moeder, maar besteden hun tijd vooral aan het uitgeven van geld aan vakanties, sieraden en andere luxeproducten. Op vrijdag 12 januari 2024 om 19.50 uur is deze aflevering van Meldpunt te zien bij MAX op NPO 2. Dit meldt Omroep MAX. Lees meer.

7. Verlenging informatievoorziening Geweld in de Jeugdzorg

De website www.geweldinjeugdzorginfo.nl en de bijbehorende informatie- en advieslijn blijven langer online om slachtoffers van geweld in de jeugdzorg te ondersteunen. Zowel volwassenen als professionals kunnen hier terecht voor informatie, advies en hulp. Lees meer.

8. Verbetering van aanpak stalking, maar slachtoffers voelen zich onvoldoende gehoord

De aanpak van stalking door (ex-)partners gaat beter, maar slachtoffers merken daar nog niet veel van. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid. Sinds de dood van Hümeyra Ergincanli, die in 2018 werd omgebracht door ex-partner en stalker Bekir E., zijn de instanties alerter geworden, maar slachtoffers voelen zich nog steeds niet genoeg gehoord. Lees meer.

8 tips om intieme terreur te herkennen: ‘Weggaan is de meest gevaarlijke periode’
Intieme terreur is een verraderlijke en gevaarlijke vorm van huiselijk geweld die je als professional makkelijk over het hoofd ziet. Wat zijn de kenmerken en de valkuilen? En waar moet je als sociaal werker op letten als je in gesprek gaat met slachtoffers en plegers? Katinka Lünnemann, senior onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut, zet de belangrijkste punten op een rij. Lees meer. 
Wat je als sociaal werker moet weten over femicide

In Nederland worden vrouwen veel vaker vermoord dan in andere Europese landen, en vaak omdat ze vrouw zijn. Dit verschijnsel heet femicide. Betere signalering kan levens redden. Maar hoe doe je dat? Lees meer. 

9. Verscherpt toezicht op jeugdzorgstichting in Limburg vanwege grote tekortkomingen

De Mutsaersstichting, een jeugdzorgstichting in Limburg die 1800 jongeren behandelt, staat onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vanwege “grote tekortkomingen”. Bij een inspectie zijn misstanden vastgesteld, waaronder onnodig vastpakken van jongeren, onterecht gesloten buitendeuren, en ongeschikte samenvoeging van jongeren met verschillende leeftijden en problemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.