Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

In de 4e week van 2024 gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Over illegale fillerbehandelingen die floreren op sociale media, over de aandacht voor soa-preventie in seksuele voorlichting en een nieuwe podcast: de wetten van Koos.
laatste nieuws sociaal domein

1. Petitie met ruim 12.000 handtekeningen tegen bureaucratische lasten voor mantelzorgers

Vanmiddag overhandigen MantelzorgNL, samen met diverse partners en mantelzorgers, een petitie genaamd “Stop de regelkolder voor mantelzorgers” aan de zorgwoordvoerders in de Tweede Kamer. De petitie, ondertekend door meer dan 12.000 mensen, beoogt een einde te maken aan de administratieve lasten waar intensieve mantelzorgers gemiddeld 4 uur per week mee bezig zijn. Je kunt de petitie nog ondertekenen tot 13 uur vandaag op dagvandemantelzorg.nl.

2. Jeugdzorg roept Tweede Kamer op tot voortzetting Hervormingsagenda Jeugd

Verschillende partijen in de jeugdzorg dringen er bij de Tweede Kamer op aan de Hervormingsagenda Jeugd niet te negeren, zij het zonder de geplande bezuiniging van 511 miljoen euro in 2025. Jeugdzorgaanbieders, jeugdprofessionals en vertegenwoordigers stellen dat het onverantwoord is om de geplande bezuiniging door te voeren en pleiten ervoor deze te schrappen. Op 29 januari zal de Kamer de jeugdzorgbegroting bespreken.

Bron: Nationale Zorggids

3. Tiener licht acht ouderen op voor bijna 70.000 euro

Een 19-jarige jongen heeft acht zelfstandig wonende ouderen tussen de 70 en 90 jaar voor bijna 70.000 euro opgelicht door zich voor te doen als een bankmedewerker. Hij overtuigde hen van frauduleuze activiteiten op hun bankrekeningen en haalde waardevolle spullen op, gebruikmakend van hun bankpassen.

Bron: Nationale Zorggids

4. Illegale fillerbehandelingen floreren op social media

Social media staat vol met aanbieders van fillerbehandelingen, waarbij niet-gekwalificeerde schoonheidsspecialisten regelmatig betrokken zijn. Uit onderzoek blijkt dat negentien van de negentig onderzochte accounts illegaal fillers aanbieden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de brancheorganisatie ANBOS roepen op tot meldingen van illegale fillerbehandelingen.

Bron: Nationale Zorggids

5. Meer aandacht nodig voor soa-preventie in seksuele voorlichting

Onderzoekers pleiten ervoor om in seksuele voorlichting meer aandacht te besteden aan soa-preventie, gezien de toenemende gevallen onder jongeren. Het RIVM meldde een stijging van het aantal soa’s, vooral gonorroe, onder jongeren in 2022. Er is behoefte aan een breder begrip van seksuele gezondheid naast thema’s als grenzen en consent.

Bron: Sociale Vraagstukken

6. Ouderenzorgadviezen voor nieuw kabinet: inclusiviteit en toegankelijkheid

Mirre van Veen en Catelijne Mittendorff van Pharos pleiten op het platform Sociale Vraagstukken voor een inclusieve en integrale aanpak van ouderenzorg in het nieuwe kabinet. Ze benadrukken de noodzaak om de gezondheidsverschillen onder ouderen te verminderen en geven specifieke adviezen, waaronder het in kaart brengen van wensen van kwetsbare ouderen en het verminderen van complexiteit in het zorgstelsel.

Bron: Sociale Vraagstukken 

7. Oproep aan kabinet voor gelijke gezondheidskansen

Meer dan vijftig partijen, waaronder Sociaal Werk Nederland, roepen het toekomstige kabinet op om leiderschap te tonen in het bevorderen van gelijke gezondheidskansen voor alle burgers in Nederland. De oproep omvat beleidsmaatregelen zoals financiële bestaanszekerheid, gezondheidsdoelen op alle niveaus en financiering van gezondheidsbevordering en preventie.

Bron: Sociaal Werk Nederland

8. Koopkrachtstijging voor velen, behalve voor de allerarmsten

Het Nibud meldt dat de meeste huishoudens in 2024 meer te besteden hebben, met name gezinnen met kinderen. Echter, alleenstaande minima zullen naar verwachting 40 tot 60 euro per maand moeten inleveren, met name door het wegvallen van de energietoeslag. Ondanks deze inkomensstijging blijft het voor de allerarmsten een uitdaging om rond te komen.

Bron: NOS

9. Podcast: De wetten van Koos

De podcast “De wetten van Koos” onthult het tienjarige bedrog van jeugdzorgdirecteur Koos Föllings, die zich voordeed als ervaren psychotherapeut. De podcast, geproduceerd door Omroep Gelderland, onderzoekt het verhaal van Föllings en deelt de persoonlijke ervaringen van slachtoffers.

10. Meer dan half miljoen mensen zorgde de afgelopen vijf jaar voor terminaal zieke thuis

In Nederland hebben de afgelopen vijf jaar meer dan een half miljoen mensen mantelzorg verleend aan terminaal zieken die thuis verbleven, volgens onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut voor de Vereniging Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ Nederland). Van deze mantelzorgers is 70% overbelast. Jaarlijks hebben ongeveer 6.000 mensen die thuis overlijden behoefte aan hulp van vrijwilligers. VPTZ Nederland biedt ondersteuning in de laatste levensfase, maar blijkt minder bekend te zijn voor mensen die thuis willen sterven, ondanks de behoefte aan deze vorm van ondersteuning.

Het zorgwekkende resultaat toont aan dat 7 op de 10 mantelzorgers die zorgen voor iemand in de laatste levensfase thuis overbelasting ervaren, een grotere groep dan bij mantelzorgers in het algemeen. Mantelzorgers in de palliatieve zorg zijn druk bezig met persoonlijke zorgtaken en het organiseren van dagelijkse zorg. Bijna 70% van de mantelzorgers gelooft dat anderen kunnen helpen, waarbij 38% denkt aan ondersteuning door een vrijwilliger. Vooral kinderen van mensen in de laatste levensfase hebben behoefte aan een vrijwilliger.

Opvallend is dat mantelzorgers het moeilijk vinden om het gesprek over extra ondersteuning te starten, vooral bij naaste familie. Het gesprek begint vaak bij de huisarts of verpleegkundige. Het onderzoek vond plaats in mei-juni 2023, met een eerste screening onder een representatief panel van 37.500 mensen en een verdiepende vragenlijst bij ongeveer 1.000 intensieve mantelzorgers, inclusief drie focusgroepen voor verdieping.

Lees ook:
Dossier Mantelzorg – Samenwerken met de professional
Mantelzorger Marjet (22): Ik ben geen Spiderman, maar van mijn ervaring kun je veel leren’ 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.