Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Door beroepsgeheim is juist veel ellende voorkomen’

De ggz is verbijsterd hoe het beroepsgeheim deze week is aangevallen in de zaak Tristan van der V. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt het ‘jammer’ dat de ggz-instelling Rivierduinen geen inzage wil geven in het medisch dossier van de schutter. ‘Flauw om te zeggen’, vindt Marleen Barth van GGZ Nederland in de Volkskrant, want het beroepsgeheim is het recht van de patiënt.
‘Door beroepsgeheim is juist veel ellende voorkomen’

De ggz-instelling Rivierduinen, waar de schutter van het winkelcentrumdrama in Alphen aan de Rijn in behandeling was, wil geen inzage geven in het medisch dossier ondanks dat de ouders expliciet toestemming hebben gegeven. Uit de berichtgeving rondom het onderzoek naar het drama lijkt het of de sector maar een beetje moeilijk doet over het beroepsgeheim, vinden verschillende kopstukken in de ggz.

Ellende
‘Artsen hebben een eigen verantwoordelijkheid. Zij zijn niet het verlengstuk van het OM’, zegt Aart Hendriks van de artsenorganisatie KNMG in de Volkskrant. Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen zegt in dezelfde krant dat het beroepsgeheim hier niet alleen om Tristan gaat, maar ook om het belang van alle andere patiënten en cliënten. Zij moeten ook in de toekomst vrijuit kunnen praten. De hoogleraar sluit niet uit dat dankzij de geheimhoudingsplicht juist veel ellende is voorkomen. 

In de war
Ariane de Ranitz, forensisch psychiater en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie zegt in dagblad Trouw dat de suggestie dat de hulpverleners zich verschuilen achter het beroepsgeheim onzinnig is. ‘Het belang van alle toekomstige zaken weegt zwaarder dan het belang in deze zaak.’  Volgens De Ranitz gebeurt het vaak dat cliënten die in de war zijn soms iets zeggen waar ze zich later enorm voor schamen. Het vertrouwen moet er zijn dat dat nooit naar buiten komt. Het beroepsgeheim schenden maakt de kans dat het uit de hand loopt alleen maar groter, aldus de psychiater in de krant.

Schieten
De Ranitz vindt het beroepsgeheim echter niet absoluut. ‘Als het gevaar te groot wordt, zul je moeten overwegen informatie door te geven aan anderen.’ Hoogleraar gezondheidsrecht Joep Hubben zegt in Trouw dat een arts wiens patiënt een mogelijke misdaad aankondigt niet zomaar naar de politie kan gaan. Wel als je patiënt de deur uitstapt met een pistool en de mededeling dat hij gaat schieten. Dan bel je uiteraard de politie, aldus Hubben.

Vorderen

Marjolein ten Kroode, voorzitter van de raad van bestuur van Rivierduinen wijst erop dat het OM het dossier van Tristan had kunnen vorderen. ‘Dan had de rechter besloten. Het is niet aan de ggz om die afweging te maken. Als de rechter het OM gelijk had gegeven, zou de ggz uiteraard aan de vordering hebben voldaan.’

Onderzoek
Een externe commissie onderzoekt de hulpverlening van Rivierduinen aan Tristan van der V. Dat maakte de instelling dinsdag bekend. De commissie werd al kort na de schietpartij ingesteld en bestaat uit onafhankelijke psychiatrisch experts. Zij onderzoeken de hulpverlening aan de cliënt in de meest brede zin, en de wijze waarop de ggz heeft gereageerd op eventuele signalen en risico’s. Dit doet zij aan de hand van het dossier en gesprekken met direct betrokken hulpverleners om zo een eigen oordeel binnen de kaders van het medisch beroepsgeheim te kunnen vormen.

Inspectie
Het is de bedoeling dat het onderzoek eind juli klaar is. De uitkomsten ervan gaan naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die in september met een oordeel komt of de GGZ adequaat gehandeld heeft.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Volkskrant/Trouw/ANP/Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In het Nederlands recht eindigen alle civiele contracten met natuurlijke personen door het overlijden van een van de personen. Ik vind het medisch geheim een onderdeel van het contract (behandelingsovereenkomst) van een patiënt/cliënt met een zorgverlener of zorginstelling. Volgens mij heeft dit een civiel karakter onverminderd het feit dat de WGBO er bepaalde vereisten aan stelt. Na de dood van een patiënt/cliënt is er dus iets heel anders aan de hand dan bij diens leven. De geheimhoudingsbepalingen uit deze overeenkomst zijn dan in beginsel nietig geworden. In eerste instantie lijkt me dat het dossier, dat eigenlijk van de overledene is, aan de familiie behoort te worden overgeleverd. Tenminste zouden de erfgenamen het inzagerecht dienen te erven.
    Ik vind de casus van de familie van zelfmoordenaars in psychiatrische instellingen overigens een sterkere dan de TvdV, waar slechts ambulant contact bestond, en waar een externe partij (OM) geïnteresseerde is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.