De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) verkeert in financiële problemen sinds de overheveling dit jaar naar de Zorgverzekeringswet. Directeur Jos de Beer van GGZ Nederland schat dat ggz-instellingen daardoor vijf- à zeshonderd miljoen euro hebben moeten lenen.
Sluiten
Volgens de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten (NVVP) heeft ruim een kwart van de zelfstandige geesteszorgers door de veranderingen zijn praktijk moeten sluiten. Zij hebben al maanden nauwelijks inkomsten doordat zorgverleners in het nieuwe stelsel pas betaald worden als de behandeling volledig is afgerond. Ook kunnen ze moeilijk een lening krijgen.
Toezeggingen
De zorgverzekeraars zegden Klink deze week toe om aan vrijgevestigde geesteszorgers voorschotten uit te keren. De minister wil onderzoeken of rekeningen in delen kunnen worden betaald. Op 20 juni geeft hij meer duidelijkheid.
De Nederlandse Zorgautoriteit verplichtte de zorgverzekeraars vorige maand al de rente op bankleningen van de zelfstandige psychotherapeuten te vergoeden. Het ministerie van Financiën ging akkoord met uitstel van de voorlopige aanslag omzetbelasting.
Tevreden
CDA, PvdA en VVD toonden zich tevreden met de toezeggingen. GGZ-directeur De Beer twijfelt of de oplossingen afdoende zijn. Ook de NVVP is nog niet overtuigd dat de problemen snel verholpen zullen zijn.
Afschaffen
De SP stelde in het debat voor de nieuwe declaratiestructuur volledig af te schaffen. Klink wees dat af. ‘Ik wil de overgangsproblemen niet wegpoetsen, maar ik vind niet dat het systeem daarom ter discussie moet staan’, aldus Klink. Hij vreest dat het nog jaren kan duren voor het nieuwe zorgstelsel naar behoren werkt.