1. Drie kanshebbers bekend
De BPSW organiseert dit jaar opnieuw de verkiezing tot Jeugdprofessional van het Jaar. Samen met de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) zijn deze week drie genomineerden bekendgemaakt. Dit zijn Kitty de Bruin (intensieve pleegzorgbegeleider), Carla van Leeuwen-Los (schoolmaatschappelijk werker) en Saïd Achouitar (ambulant jeugdzorgwerker). Hier lees je meer over de genomineerden en waar zij zich voor inzetten.
2. Fakeboys in Hoorn
‘Hé, wat zie je er leuk uit. Zin om met mij en mijn vriend mee te gaan om te chillen? Mijn auto staat verderop.’ Met deze openingszin werden op de kermis in Hoorn 49 meisjes van 16 jaar benaderd door acteurs. Deze “fakeboys” werden ingeschakeld om meisjes te versieren met een ‘agressievere loverboymentaliteit’. Nadat een meisje na aandringen haar telefoonnummer gaf of met de “fakeboy” meeliep, stopte de acteur het gesprek en kwam er een medewerker van de gemeente Hoorn bij om uit te leggen dat het om een bewustwordingsactie ging.
Deskundigen zetten hun vraagtekens bij deze aanpak, zo bleek uit een artikel van regionale omroep NH Nieuws. Linda Duits, als sociaal wetenschapper verbonden aan de Universiteit Utrecht, vindt dat de benaderde meisjes erin werden geluisd. ‘Als ze ermee instemmen, dan wijs je hen op hun zwakte. Op iets wat ze fout doen. Ze schaamden zich door de actie. Dat is vanuit didactisch oogpunt niet goed te praten.’
3. Geen geld voor schoolspullen
Een groeiend aantal ouders vraagt hulp van particuliere organisaties omdat ze de schoolspullen voor hun kinderen niet kunnen betalen. Dat blijkt uit cijfers die Nieuwsuur opvroeg bij Stichting Leergeld, die huishoudens met een beperkt inkomen financieel ondersteunt. In 2021 hielp Leergeld 128.946 kinderen, tegenover 181.717 kinderen in 2024. Dat is een toename van ongeveer 40 procent. De meeste aanvragen gaan over laptops, het afgelopen jaar waren dit er ruim 20.000.
4. Duoleren in gehandicaptenzorg
In de gehandicaptenzorg is het vinden van gekwalificeerd personeel een voortdurende uitdaging. Om deze uitdaging aan te pakken, startte begin 2024 het project ‘Duoleren’ bij Abrona. Dit initiatief richt zich op het werven en opleiden van zij-instromers in de gehandicaptenzorg door hen als duo te laten samenwerken en leren. Het doel is om de instroom te vergroten zonder extra belasting voor het huidige personeel. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland licht in dit verhaal de aanpak uit.
5. Mantelzorgers nemen taken over
St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gaat binnen twee jaar op alle verpleegafdelingen gezinsleden, familie en vrienden inzetten om te zorgen voor patiënten. Deze mantelzorgers besparen de verpleegkundigen gemiddeld drie kwartier per dag. Dat is 10 procent van hun werktijd. Dat zegt bestuursvoorzitter Luc Demoulin van St. Antonius in een interview op Zorgvisie. Het ziekenhuis sluit een proef af op de verpleegafdelingen oncologie en urologie, waarbij mantelzorgers lichte zorgtaken konden overnemen.
6. Boete vanwege te veel mantelzorg?
Nog een opvallend verhaal over een boete vanwege het verlenen van te veel mantelzorg. Volgens de landelijke en lokale regels mag je slechts één mantelzorgwoning nabij een woning plaatsen. Wim Verheul uit Doorn moet van de gemeente Utrechtse Heuvelrug daarom één van de twee mantelzorgwoningen op zijn perceel onbewoonbaar maken. Dat betekent dat hij moet kiezen tussen de ouders van zijn vrouw Jolanda of zijn eigen moeder. Doet hij niets, dan wil de gemeente een dwangsom opleggen van 6.000 euro per week. ‘Ik zorg blijkbaar voor te veel ouders’, vertelt hij aan RTV Utrecht.
7. Nu niet zwanger
Meteen na de geboorte moest een vrouw uit Hengelo haar baby afstaan omdat ze er niet voor zou kunnen zorgen. Het is uitzonderlijk dat dit in Nederland gebeurt. Zijn er oplossingen om dat te voorkomen? De regionale krant Tubantia schreef een artikel over wanneer anticonceptie kan worden verplicht. Daarin gaat het onder meer ook over ‘Nu niet zwanger’, waarmee de GGD Twente sinds 2021 hulpverleners opleidt om op een goede manier met hun cliënten over kinderwens, seks en anticonceptie te kunnen praten. De afgelopen jaren hebben in het kader van Nu Niet Zwanger ruim 350 kwetsbare Twentenaren een beroep gedaan op het eerlijke gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.
8. Naar de rechter
Jeugdzorgorganisatie Triade Vitree heeft besloten de gemeente Almere voor de rechter te dagen, omdat ze vindt dat de gemeente te lage vergoedingen biedt voor jeugdhulp zonder verblijf, meldt Omroep Flevoland. De hulp omvat begeleiding en dagbesteding voor kinderen in Almere. Triade Vitree stelt dat het voor hen niet haalbaar is om tegen de huidige tarieven goede zorg te leveren, waardoor ze verlies zouden maken.