Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vernieuwing forensische zorg moet recidive tegengaan

Vernieuwing van de forensische zorg moet voorkomen dat mensen met een psychische stoornis of verstandelijke beperking onterecht in een justitiële inrichting terechtkomen. Door goede zorg als onderdeel van de straf kan het aantal keren recidive verminderen. Het wetsvoorstel vervangt de verplichte geestelijke gezondheidszorg in de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ) vervangt.
Vernieuwing forensische zorg moet recidive tegengaan

De ministerraad stemde afgelopen vrijdag in met het wetsvoorstel forensische zorg dat minister Hirsch Ballin (Justitie) wil indienen bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel moet een betere aansluiting bereiken tussen het strafsysteem en de geestelijke gezondheidszorg. Daarvoor is onder meer de forensische zorg uit de AWBZ gehaald en het budget met ingang van 1 januari 2008 overgegaan naar de begroting van Justitie.

Minder recidive
Mensen met een psychische stoornis of een verstandelijke beperking komen vaak opnieuw in de gevangenis terecht. De mogelijkheden om deze groep in de gevangenis te behandelen zijn tegelijk begrensd. Ook kan de behandeling vaak niet worden afgemaakt aangezien de doorstroming naar een GGZ-instelling niet altijd zonder problemen verloopt. Directe terugkeer in de maatschappij kan leiden tot snelle terugval in oorspronkelijk gedrag en daarmee tot recidive.

BOPZ vervangen
Bij de forensische zorg gaat het om strafrechtelijke maatregelen als tbs met proefverlof, een voorwaardelijke veroordeling, plaatsing in een inrichting voor veelplegers en overplaatsen van de gevangenis naar hulpverlening of een psychiatrisch ziekenhuis. De Directie Forensische zorg van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) koopt de zorg rechtstreeks in bij de aanbieders. Ook nieuw is dat het wetsvoorstel de verplichte geestelijke gezondheidszorg in de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ).

Aansluiting GGZ
In elke fase van het strafrechtelijk traject wordt het nu mogelijk te kiezen voor een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg. In de voorfase kan de officier van justitie een afweging maken of een strafrechtelijke vervolging of het aanvragen van een zorgmachtiging op grond van de Wet BOPZ dan wel de nieuwe wet verplichte geestelijke gezondheidszorg de passende maatregel is. Ook het vonnis van de rechter moet voorzien in een goede aansluiting met de GGZ. Als de strafrechter de verdachte geen forensische zorg oplegt of besluit om de tbs niet te verlengen, kan hij een zorgmachtiging afgeven.

Link: Kabinet: vernieuwing forensische zorg vermindert recidive

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: persbericht Rijksoverheid/Foto: Pieter Franken (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.