Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

We hebben de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein voor jou weer op een rijtje gezet. Met deze week aandacht voor: miljoenen voor de afbouw van de gesloten jeugdzorg. Ook gaat het over separaties in de ggz en is de gehandicaptenzorg extra alert op crimineel gedrag.
Photo by Chris Montgomery on Unsplash.

1. Mantelzorgers werken minder

Mantelzorgers van mensen met dementie hebben het in 2024 onverminderd zwaar. De combinatie mantelzorg en werk is pittig. Eén op de vijf mantelzorgers met een betaalde baan is hierdoor minder gaan werken. Gemiddeld werkt deze groep 12 uur per week minder. Dit blijkt uit de Dementiemonitor van Alzheimer Nederland en Nivel. Het onderzoek laat verder zien dat mantelzorgers zich iets meer belast voelen dan voorgaande jaren. Meer dan de helft (56 procent) voelt zich tamelijk, zeer zwaar belast of overbelast. 71 procent ervaart problemen bij het combineren van zorg en dagelijkse activiteiten.

2. Zorgen over separaties ggz

De Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen over de toename van het aantal separaties in de GGZ. Dat zegt inspecteur Marjon Gadella in gesprek met het televisieprogramma Pointer. Vorige maand publiceerde de IGJ een overzicht van cijfers over separatie en andere dwang in de ggz in de laatste drie jaar. De cijfers laten een sterke stijging zien in het aantal separaties en de duur ervan. Volgens het overzicht, dat volgens de IGJ overigens ongeveer 75 tot 80 procent van de instellingen omvat, werden in 2023 patiënten in de GGZ in totaal 3,4 miljoen uur ingesloten, waarvan 832.000 uur in een separeer. Het aantal patiënten dat vorig jaar gesepareerd werd, steeg naar 3000. MIND begon onlangs een petitie ‘Stop eenzame opsluiting’ om separeren bij wet te verbieden.

3. 176 miljoen euro

Het kabinet wil de gesloten jeugdzorg zo snel mogelijk afbouwen. Daarvoor is 176 miljoen euro beschikbaar gekomen voor gemeenten. De ministerraad heeft hier op voorstel van VVD-staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) mee ingestemd, meldt Skipr. Gemeenten kunnen het extra geld gebruiken voor de afbouw van gesloten jeugdzorg en de opbouw van meer passende vormen van jeugdzorg, zoals kleinschalige residentiële accommodaties of ambulante alternatieven. Het bedrag van 176 miljoen komt vooral bij zeven coördinerende gemeenten terecht, die de transformatie van de gesloten jeugdzorg met aanbieders op zich nemen.

De af- en ombouw van de gesloten jeugdzorg is in volle gang. Hoe verloopt dat proces? Waar komen de jongeren terecht? Jeugdhulpverleners vinden de overgang niet eenvoudig, maar ervaren ook mooie kanten: ‘We werken veel meer samen met het gezin en het netwerk.’ Lees het uitgebreide premium verhaal over de afbouw van de gesloten jeugdzorg.

4. Gehandicaptensector is alert

De gehandicaptenzorg blijft alert op toenemende criminaliteit. De sector heeft met afschuw kennis genomen van berichten in de media over drugshandelaren en plofkrakers die actief zijn in de zorg en daardoor kwetsbare mensen in gevaar brengen. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland stelt dat elke klacht en elk signaal serieus moet worden genomen. ‘Met name op momenten dat de bezettingsgraad onder druk staat, bijvoorbeeld tijdens nacht- en weekenddiensten. Dit betekent dat er meteen een melding wordt gedaan bij de IGJ als de situatie daar aanleiding toe geeft. Of een aangifte bij de politie.’

5. Handreiking schuldhulp

De NVVK, de koepelorganisatie voor schuldhulpverlening, heeft samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten een nieuwe handreiking voor de begeleiding van inwoners met geldzorgen gepubliceerd. Deze handreiking moet gemeenten helpen bij het opzetten en verbeteren van schuldhulp. De tips sluiten aan op de vernieuwing van de schuldenaanpak zoals het kabinet wenst. In dit premium artikel lees je meer over de nieuwe kabinetsplannen voor de schuldenaanpak.

6. Campagne over drinkgedrag

Mogelijk leuk om op sociale media te verspreiden: deze maand is voor het vijfde jaar op rij de landelijke campagne ‘Zien Drinken, Doet Drinken’ van start gegaan. Doel daarvan is om ouders en andere volwassenen bewust te maken van de invloed die zij met hun drinkgedrag hebben op de beeldvorming van alcohol en het latere drinkgedrag van kinderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hoe vaker kinderen hun ouders zien drinken, des te jonger ze zelf willen gaan drinken. Bekijk de nieuwe campagnevideo. De campagne is een initiatief van Alcoholalliantie Nederland en wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

7. 100 dagen in de jeugdzorg

Wat gaat er mis in gezinnen waardoor zoveel kinderen in de jeugdzorg belanden? Wie zijn deze kinderen en hoe worden zij en hun ouders begeleid naar een weer goede en veilige thuissituatie? VPRO-televisiemaker Nicolaas Veul gaat hierover het programma ‘Een valse start – 100 dagen in de jeugd- en gezinszorg’ maken. In eerdere series liep Veul stage als leraar (100 dagen voor de klas), als agoog in een psychiatrische instelling (100 dagen in je hoofd) en als maatschappelijk werker in een achterstandsbuurt (100 dagen in de vergeten wijk). Veul maakt deze nieuwe serie, die vanaf 7 januari uitgezonden wordt, bij een jeugdzorginstelling van iHub Onderwijs en familiezorg.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over jeugdzorg met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.