Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Amsterdam introduceert een alarmnummer voor verwarde personen, de gemeente Arnhem lost 200.000 euro aan schulden van inwoners af en op 25 november was het de Internationale dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Deze thema's vallen deze week op in het nieuws voor sociaal werkers. Er speelt natuurlijk nog meer, je leest het in ons nieuwsoverzicht.

Alarmnummer verwarde personen

De gemeente Amsterdam lanceert één alarmnummer voor alle meldingen over verward gedrag, meldt De Telegraaf. Landelijk bestaat zo’n meldpunt al.

In 2023 registreert de politie een recordaantal van 141.724 meldingen van mensen met verward gedrag. In Dordrecht rukt de politie soms wel acht keer per dag uit voor dezelfde vrouw, meldt het AD. Om goed in te spelen op het toenemende aantal meldingen en om ernstige incidenten, zoals de dodelijke steekpartij in de Robert Scottstraat in 2023, te voorkomen start de gemeente Amsterdam met een pilot: één alarmnummer voor het melden van dit soort overlast. Het nummer wordt binnenkort bekendgemaakt. 

Het is de zogeheten E33-melding waarmee de politie overlast door een verward persoon registreert. ‘De laatste vijf jaar zijn personen met verward gedrag uitgegroeid tot onze core business’, vertelt politieonderhandelaar Aad Egberts op de website van de politie. Met het telefoonnummer hopen samenwerkingspartners zoals de politie, het Openbaar Ministerie, de GGD, ggz, buurtteams en woningcorporaties de zorg voor de overlastgevers beter te coördineren, alsook de veiligheid van de directe omgeving centraal te zetten. De pilot start voor in ieder geval de duur van een half jaar. 

Gemeente lost schulden inwoners af

De Arnhemse wethouder Mark Lauriks kondigde het afgelopen jaar een experiment aan waarbij de gemeente schulden van zestig huishoudens afbetaald. Het gaat hier in totaal om een half miljoen aan openstaande schulden die de gemeente in één keer aflost, zonder daar iets voor terug te verwachten.

Inmiddels is de eerste 200.000 euro afbetaald, waardoor een aantal huishoudens nu schuldenvrij is. Problematische schulden zijn nog steeds een hardnekkig probleem in Nederland, zo blijkt uit een groot beleidsonderzoek van de overheid. In 2024 zijn er 730.000 huishoudens met problematische schulden, dat komt neer op 8,8% van het totaal in Nederland. Landelijk worden er veel plannen gemaakt om dit probleem tegen te gaan, want hier zelfstandig uitkomen blijkt zo makkelijk nog niet. 

Kijktip over de schuldenindustrie: Schuld en boete toont de menselijke kant van de schuldenindustrie en laat zien welke druk deurwaarders en incassobureaus op mensen kunnen uitoefenen.

Inkomenssteun verschilt per gemeente

Als je maandelijks moeite hebt met het betalen van de rekening, dan blijkt het recht op financiële steun afhankelijk van de gemeente waar je op dat moment woont. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. 

In Nederland leven 540.000 mensen onder de armoedegrens. Zij zijn vaak voor een groot deel van hun inkomen afhankelijk van toeslagen en andere vormen van inkomensondersteuning. De invulling en vormgeving van deze ondersteuning blijkt per gemeente sterk te verschillen. Er zijn plekken waar je energietoeslag kreeg wanneer je 150 procent van het minimum verdient, in andere gemeenten lag de grens bij 120 procent. Arjen Vliegenhart, directeur van Nibud, pleit voor een landelijk beleid. ‘Het kan niet zo zijn dat een gemeentegrens bepaalt of je ergens recht op hebt. Het is aan de Rijksoverheid om een solide basis voor iedereen te garanderen, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. 

Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

Op 25 november is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Tevens is het de aftrap van campagne Orange the World. Tot en met 10 december, Internationale Mensenrechtendag, wordt er aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Belangrijke gebouwen door het land kleuren oranje. 

Landelijk is er steeds, in de media en in de politiek, meer aandacht voor verschillende vormen van geweld tegen vrouwen, waaronder Femicide. Vrouwen die vermoord worden, vaak door een (ex-)partner. Het kabinet presenteerde in juni het plan ‘Stop Femicide!’ en er werd een wetsvoorstel ingediend om psychisch geweld – vaak een voorteken bij femicide – strafbaar te stellen. In Nederland worden per hoofd van de bevolking meer vrouwen vermoord dan in andere Europese landen. Een betere signalering kan levens redden, maar hoe doe je dat? Dat lees je hier.  

Dikker, maar ook ouder

Het RIVM bracht deze week een verontrustende boodschap naar buiten. Als Nederlanders zo door blijven leven, heeft in 2050 bijna twee op de drie mensen overgewicht. Uit een ander rapport blijkt dat we ook steeds ouder worden. In hetzelfde jaar bereiken we de gemiddelde levensverwachting van 86,5 jaar. Het is opvallend: meer overgewicht, een hogere levensverwachting. Dit heeft vooral te maken met vooruitgang in de medische wereld: door betere behandelingen kunnen mensen langer gezond blijven. 

Dat we steeds zwaarder worden, heeft invloed. Benieuwd naar de juiste bejegening van een zware cliënt? Lees het hier

Vapen door groepsdruk

Jongeren zijn zich ervan bewust dat vapen schadelijk en verslavend is. Waarom er dan toch zoveel jongeren zijn die de e-sigaret uitproberen? Volgens kwalitatief onderzoek van de GGD GHOR komt dat door groepsdruk en de toegankelijkheid. Illegale handel via sociale media maakt het voor jongeren makkelijekr om aan vapes te komen dan aan sigaretten of alcohol. Daarnaast heeft het geen geur en hebben de verschillende smaakjes een verleidelijke uitwerking op de jongeren. 

De vapes bevatten aanzienlijk meer nicotine dan wettelijk is toegestaan. Ook zitten er giftige metalen en kankerverwekkende stoffen in. Hoe je als sociaal werker een jongere kunt ondersteunen bij het stoppen? Zorg + Welzijn heeft een aantal nuttige bronnen op een rij gezet. 

Restitutiepolissen verdwijnen bij alle zorgverzekeraars 

Vanaf 2025 verdwijnen restitutiepolissen bij alle zorgverzekeraars, dat meldt Trouw. Dit betekent dat mensen die psychische hulp of wijkverpleging willen bij een zorgverlener zonder contract, een deel zelf moeten betalen. Voorheen vergoedde deze polis alles, maar dat wordt nu maximaal 80-90% van het tarief. Vooral mensen met dure, complexe zorg, zoals traumatherapie, worden hierdoor geraakt.

Stichting Mind maakt zich zorgen. Ze vinden het oneerlijk dat ggz-patiënten minder keuzevrijheid hebben dan mensen met lichamelijke klachten. Ook vrezen ze dat de wachttijden bij gecontracteerde zorgverleners langer worden en dat aanbieders zonder contract stoppen.

Mensen met een huidige restitutiepolis krijgen tot eind 2025 een overgangsregeling, zodat hun zorg nog volledig vergoed wordt. Daarna moeten patiënten zelf meer betalen of overstappen op gecontracteerde zorg. Mind roept de minister op om restitutiepolissen verplicht te maken, zodat kwetsbare patiënten niet in de knel komen.

Programma Stimuleringsimpuls Sociaal Werk wordt stopgezet

Het ministerie van VWS heeft besloten om te stoppen met het programma Stimuleringsimpuls Sociaal Werk, waarvoor 7,5 miljoen euro was gereserveerd. Het programma was bedoeld om het sociaal werk te versterken, een sector die belangrijk is voor maatschappelijke ondersteuning. De voorbereidingen, zoals onderzoeken naar kennis en richtlijnen, worden afgerond.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.