Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws voor sociaal werkers: in 5 minuten bijgepraat

Het is bijna de Dag van de Vrijwilliger, er is weer gedoe over het Integraal Zorgakkoord en MIND slaat alarm: er gaat nogal wat mis in de zorg voor mensen met suïcidaal gedrag. Je leest er meer over in ons nieuwsoverzicht.
Foto iStock

1. Dag van de Vrijwilliger: zo dragen sociaal werkers bij aan betrokkenheid

Morgen, zaterdag 7 december, is het de Dag van de Vrijwilliger. Vrijwilligers in Nederland worden door de organisatie waar ze aan verbonden zijn in het zonnetje gezet. Ongeveer de helft van alle Nederlanders doet elk jaar minimaal 1 keer vrijwilligerswerk, blijkt uit cijfers van het CBS.

Voor veel maatschappelijke organisaties zijn vrijwilligers onmisbaar. Zij bieden de kers op de taart voor cliënten en deelnemers. Meer vrijwilligers zijn altijd welkom en dan het liefst betrokken vrijwilligers. Hoe draag je als sociaal professional bij aan die magische betrokkenheid? Lees Zo houd jij vrijwilligers betrokken: focus op intrinsieke motivatie


2. Alarmerende meldingen in zorg bij suïcidaal en zelfbeschadigend gedrag

Alarmsignalen in de zorg voor mensen met suïcidaal gedrag of zelfbeschadigend gedrag. MIND komt met een rapport met 126 meldingen van cliënten, naasten en enkele hulpverleners. Het gaat hier specifiek om zorgen over ‘autonomiebevorderend beleid’. Daarbij geeft de hulpverlener de verantwoordelijkheid bewust terug aan de cliënt. Sommige hulpvragen zullen dus niet (meteen) worden opgepakt, in de hoop dat de cliënt dan zelfstandig schadelijke patronen kan doorbreken. Maar in de praktijk gaat dit autonomiebevorderend beleid vaak mis, zeggen de melders.

In het rapport noemt MIND een groot aantal verschillende misstanden. MIND schrijft op haar website: ‘Uit de meldactie blijkt dat er een grote variatie is in de uitvoering van autonomiebevorderend beleid, waarbij de praktijk soms ver afstaat van de theorie. Uit de meldactie zijn ook positieve ervaringen met het beleid gekomen. Uit de meldingen blijken de volgende factoren van belang voor de waardering van de ervaring:

  • overleg met cliënten en naasten over inzet van autonomiebevorderend beleid
  • een juiste diagnose of rekening houdend met de diagnose die er al lag
  • de mate van (tussentijdse) evaluatie en bijstelling als de behandeling niet werkt
  • de bejegening
  • de mate van verantwoordelijkheid terugleggen bij de patiënt en duidelijkheid over welke hulp wel en welke niet wordt gegeven
  • voldoende behandeling van de onderliggende problematiek
  • het herkennen van en adequaat handelen bij acuut suïcidegevaar
  • de mate waarin naasten betrokken worden

Lees het rapport en meer informatie op de website van MIND 


3. ‘Extra druk op ggz na vertrek gemeenten uit IZA’

FNV Zorg & Welzijn waarschuwt voor extra druk op ggz-medewerkers nu gemeenten uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn gestapt. Ook verwacht de vakbond dat de wachtlijsten gaan toenemen. Dat schrijft Skipr.

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Juist de gemeenten kwamen met innovatieve en creatieve ideeën om de toestroom naar de ggz beter te reguleren en zo de wachttijden te verkorten. Nu gemeenten zich hebben teruggetrokken is het ook onzeker of dergelijke initiatieven, zoals het verkennend gesprek, ook door zullen gaan.’

FNV dringt aan op snelle actie van de ggz-instellingen. Volgens de vakbond kunnen zij een beroep doen op een pot van 2,8 miljoen euro. Dit is het geld dat de overheid via het IZA beschikbaar heeft voor het verbeteren van de ggz, zoals initiatieven die bijdragen aan passende zorg.

Overigens is minister Fleur Agema inmiddels met zowel de VNG als met zorgverzekeraars in gesprek over meer geld en inspraak. Meer bij Skipr 


4. Business Masterclasses Sociaal Werk: inschrijven kan nu

Sociaal Werk Nederland meldt in januari weer te starten met Business Masterclasses Sociaal Werk. ‘Deze masterclasses bieden je de tools en kennis om jouw projecten overtuigend te presenteren en jouw jaarplannen zo efficiënt mogelijk te realiseren.’ Je leert onder andere een stevig projectplan te schrijven, een onderbouwde presentatie te maken op basis van data en wetenschappelijke bronnen, en financieringsmogelijkheden te onderzoeken.

De startdatum is 24 januari en inschrijven kan nog tot 12 januari. Het gaat om een combinatie van digitale trainingen, online coaching en fysieke lessen in Utrecht. De kosten bedragen €1075 per persoon inclusief BTW en catering tijdens de fysieke lessen. Meer informatie en inschrijven hier


5. Ouderen en alcohol: onderschat probleem?

Op de spoedeisende hulp worden jaarlijks bijna achtduizend ouderen gezien na een ongeluk door alcohol. Dat schrijft het AD deze week. In het artikel wordt gereageerd op de discussie in Maassluis, waar bewoners van een seniorencomplex in eerste instantie geen sterke drank meer mochten drinken.

In het AD-artikel wordt uitgelegd wat alcohol in een ouder wordend lichaam doet. Veel meer dan in een jonger lichaam, zegt Marieke Sikkes van het Trimbos-instituut, coördinator bij het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP). ‘Vanaf ongeveer je 50ste neemt de hoeveelheid spier- en botmassa af, heb je meer vet en minder vocht, dan vermindert de werking van de lever en nieren. Dat zorgt ervoor dat ouderen eerder dronken worden. Drank doet ook meer met hen. Het verhoogt het risico op vallen, hartritmestoornissen en allerlei vormen van kanker. Het kan ook zorgen voor slechter slapen, cognitieve problemen, maag- en darmklachten, een hoge bloeddruk en psychische klachten.’ Bovendien gaan alcohol en medicatie ook slecht samen.

Wat doe je als je cliënt niet wil praten over zijn of haar alcoholgebruik? Luuk Miedema, die al meer dan 15 jaar als preventiemedewerker werkzaam is, geeft 7 praktische tips om te voorkomen dat cliënten steeds meer gaan drinken. ‘Begrenzen heeft nul effect. Sterker, dan heeft je cliënt er nóg een probleem bij.’ Lees Wat als je cliënt steeds meer alcohol drinkt? 7 praktische tips van een preventiewerker

6. Huiselijk geweld: speciaal team in Bredaas ziekenhuis opgezet

Het Amphia Ziekenhuis in Breda behandelt jaarlijks 350 mensen die vermoedelijk te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Om deze situaties te herkennen is in het ziekenhuis een speciaal team opgezet. Dit team SIP helpt zorgverleners ook bij het maken van een melding bij Veilig Thuis, meldt Omroep Brabant. 

In ons dossier Huiselijk geweld eerder signaleren vind je een waardevolle verzameling van artikelen gericht op sociaal werkers die zich inzetten voor de preventie en aanpak van huiselijk geweld. We duiken diep in de verhalen van slachtoffers en plegers, de moed om het te bespreken en concrete handvatten om trauma’s van huiselijk geweld te signaleren aan te pakken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.