Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dossier woningnood: grote gevolgen voor jouw werk

Sociaal werkers komen steeds vaker in aanraking met cliënten die door de woningcrisis in de problemen zitten. Welke problemen spelen er? Wat kun je hierin als sociaal werker betekenen voor je cliënten? In dit dossier over woningnood geven we achtergronden en praktische tips.
Foto: Pixabay

Sociaal werker Sandy helpt woningzoekenden, tegen de klippen op

In de casussen van sociaal werkers speelt woningnood direct of indirect een steeds grotere rol. Terwijl zij het woningtekort niet kunnen oplossen, kunnen zij mensen wél zo goed mogelijk door het systeem heen loodsen. Sandy Frederiks, sociaal werker bij MeerWaarde, geeft inzichten en tips. ‘Ik denk dat zo’n 70 tot 75 procent van de hulpvragen die wij op ons inloopspreekuur krijgen over huisvestingsproblemen gaan, al dan niet in combinatie met andere problemen.’

Er zijn regelmatig mensen die denken dat sociaal werker Sandy Frederiks een woning uit de hoge hoed kan toveren.’

In dit artikel lees je over:

  • Hoe de woningnood voor spanningen zorgt op andere levensgebieden. Denk aan verslavingen of financiële problemen.
  • Wat het verschil is tussen economische dakloosheid en dakloosheid onder mensen met verslavings- of psychiatrische problemen.
  • Hoe Sandy omgaat met cliënten die urgentie op de woningmarkt wensen.
  • Waarom sociaal werkers alert moeten zijn op alleenstaande mannen zonder dak boven hun hoofd. Die blijven makkelijk onder de radar. 

Lees het artikel Sociaal werker Sandy helpt woningzoekenden, tegen de klippen op

Het laatste nieuws, diepgravende artikelen, spraakmakende visies en meer uit het sociaal domein. Dat wil jij toch ook? Word abonnee en krijg toegang tot alle artikelen van Zorg+Welzijn. Begin daarom met een gratis proefweek, waarmee je toegang krijgt tot alle premium artikelen. Het proefabonnement stopt vanzelf.

Woningnood: wie of wat is nu echt schuldig?

Asielzoekers, voormalig verantwoordelijk minister Stef Blok, onnauwkeurige voorspellingen, ze spelen allemaal hun partij in de woningnood. In dit artikel bespreken we de belangrijkste oorzaken en scheiden we feiten van fabels.

In dit artikel lees je over:

  • Waarom de geschiedenis leert dat de bevolkingsgroei nogal eens wordt onderschat.
  • Hoe groot het woningtekort nu echt is en welke groepen mensen steeds vaker een eenpersoonshuishouden hebben. 
  • Waarom het gebrek aan bouwgrond sinds 2014 begon te knellen.
  • Welke gevolgen politieke keuzes hebben gehad, zoals bijvoorbeeld de verhuurdersheffing voor woningcorporaties.

Lees het artikel Woningnood: wie of wat is nu echt schuldig?


Het gevoel hebben er weer bij te horen

Hoe gaat het met mensen die van een woonvoorziening naar (begeleid) zelfstandig wonen overstappen? Dat probeerden onderzoekers aan het Radboudumc te achterhalen. Ze spraken 72 mensen die deze stap maakten en volgden hen een jaar lang.

In dit artikel lees je over:

  • Hoe de stap van beschermd wonen naar (begeleid) zelfstandig wonen in de praktijk uitpakt. Dat is overwegend positief. De deelnemers deden over het algemeen redelijk mee met de maatschappij, zowel vlak nadat ze de opvang of beschermd wonen verlieten als na een jaar zelfstandig wonen. 
  • Maar er zijn ook verbeterpunten: tweederde van de mensen is eenzaam en bijna veertig procent heeft geen vaste dagbesteding. Ook heeft het grootste deel gebrek aan steun van het sociale netwerk.
  • De onderzoekers doen verschillende aanbevelingen voor gemeenten en sociaal werkers. Zij pleiten onder meer voor aandacht voor passende dagbesteding. Ook ligt er voor sociaal werkers een belangrijke taak bij het ondersteunen van mensen bij hun sociale relaties en het opbouwen van nieuwe contacten.
  • Ook de gezondheid en financiën van de mensen verdient volgens de onderzoekers aandacht.

Lees het artikel Het gevoel hebben er weer bij te horen


Dit team begeleidt daklozen die lang op woning moeten wachten

Lang op een wachtlijst staan voor een woonplek is heel frustrerend. Fijn dus dat de plaatsing van dak- en thuisloze Amsterdammers in een woni

Foto: Pixabay

ng of woonvoorziening efficiënter verloopt dan vroeger. Dankzij team VanStart van zorgorganisatie HVO-Querido. Ouissam Moussaoui en Joris Spruijt, persoonlijk begeleiders bij dit team, leggen uit hoe het werkt.

In dit artikel lees je over:

  • Wanneer het team VanStart in beeld komt en wat ze voor cliënten kunnen betekenen.
  • Wat wachtlijstbegeleiding daadwerkelijk inhoudt. Met onder meer een postadres en een DigiD krijgen Ouissam en Joris mensen “instroomklaar”.
  • Hoe je het netwerk van deze cliënten kan inzetten om de situatie (tijdelijk) te verlichten.

Lees het artikel Dit team begeleidt daklozen die lang op woning moeten wachten: ‘Gelukkig gaat het veel efficiënter’


‘Ik schaam me om te zeggen waar ik woon’

Steeds meer mensen voelen zich minderwaardig omdat hun woning afwijkt van de sociale norm. Zorg+Welzijn liet drie mensen over woonschaamte aan het woord.

In dit artikel lees je over:

  • Het verborgen leed dat woonschaamte heet.
  • Barbara die dolblij is met de flat die zij na haar scheiding betrok. In haar verhaal vertelt ze ‘dat het beter voelen als ik meer tussen gelijkgestemden zou wonen, met wie het contrast niet zo groot was’. 
  • Waarom Steven zich schaamt omdat hij is ingetrokken bij zijn ouders. ‘De schaamte die ik voel is niet alleen een kwestie van geld, maar gaat ook over mijn eigenwaarde.’
  • Hoe Debora zich voor haar huis schaamt vanwege haar neiging tot hoarden. ‘Mensen denken dat het weer goed met me gaat, dat ik dingen een plek heb gegeven, maar de waarheid is dat ik deze kant van mezelf, voor iedereen verberg.’

Lees het artikel ‘Ik schaam me om te zeggen waar ik woon’


Deze mensen worden overal weggestuurd, maar Sven Bastiani geeft ze een thuis

Sommige mensen hebben moeite om mee te komen in de maatschappij. Ze veroorzaken overlast, komen in aanraking met politie en justitie en laten onbegrepen gedrag zien. Voor die mensen, waar alle instanties de handen van hebben afgetrokken, biedt Sven Bastiani (34) – samen met zijn team – een thuis.

Foto: Bas Losekoot.

In dit artikel lees je over:

  • Skaeve Huse, een woonvorm voor mensen die met ondersteuning wel zelfstandig kunnen wonen, maar die je vanwege bijzonder of overlastgevend gedrag niet in een reguliere wijk of woning kan huisvesten.
  • Waarom de overgang van de straat naar een woning soms groot kan zijn.
  • Wat de Persoonsgebonden Aanpak inhoudt.
  • Dat het zorgsysteem in het algemeen zo is ingericht dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen drie groepen: mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een verslaving en mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. Door dit onderscheid vallen veel mensen tussen wal en schip.

Lees het artikel Deze mensen worden overal weggestuurd, maar Sven Bastiani geeft ze een thuis


Betere hulp voor daklozen: ‘Ik ben uit het afvoerputje gehaald’

Oprechte aandacht, maar ook altijd alert. Dat karakteriseert de 22-jarige Fil van der Riet, die in het inloophuis Makom van De Regenboog Groep in hartje De Pijp werkt. ‘Niemand maalt hier om status of etiketjes.’

In dit artikel lees je over:

  • De visie van De Regenboog Groep dat negen inloophuizen voor daklozen heeft. ‘We doen hier aan harm reduction, zoals dat zo mooi heet.’
  • Wat Fil motiveert om in de daklozenopvang te werken.
  • Fil maakt zich zorgen over het groeiend aantal jongeren uit de jeugdzorg die nadat ze 18 zijn geworden, op straat staan. ‘Weet je dat er naar schatting zo’n 17.000 mensen in Amsterdam dakloos zijn?’

Lees het artikel Betere hulp voor daklozen: ‘Ik ben uit het afvoerputje gehaald’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.