De oorzaak is duidelijk. Ook het feit dat veel mensen dit een keer ervaren. Maar hoe moet het behandeld worden? Is het altijd noodzakelijk om naar een Proctologie praktijk te gaan? Of kunnen huismiddeltjes ook al veel verlichting bieden? Voor dit artikel gingen we op onderzoek uit.
Innovatieve aambeien behandeling
In de meeste gevallen zullen aambeien gelukkig vanzelf verdwijnen. Zeker als de oorzaak is verdwenen. Met huismiddeltjes kunnen ondertussen de klachten worden aangepakt tot de aambeien verdwenen zijn. Helaas zien we ook dat in sommige gevallen de aambeien constant terug lijken te keren of helemaal niet meer verdwijnen. Als ze ook nog eens heel veel pijn en jeuk veroorzaken, zit er dan ook niets anders op dan andere hulp zoeken. Zoek altijd eerst contact op met je huisarts. Doe dit in elk geval als de klachten langer dan twee weken blijven aanhouden, ondanks een behandeling met zalfjes en andere medicijnen. Als de aambeien erg hardnekkig zijn, kan bij een proctologie praktijk ook een andere behandeling worden gegeven. Er zijn verschillende innovatieve behandelingen mogelijk. Een daarvan is het inbrengen van vloeistof boven de aambei. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de aambeien zullen verschrompelen en uiteindelijk volledig zullen verdwijnen. Wanneer aambeien snel behandelen het doel is, is dit een prima oplossing. Bovendien is het effect blijvend en zal er geen napijn ontstaan. De persoon in kwestie zal direct verlichting voelen.
Is er een wondermiddel bekend?
Mensen geloven van nature dat ze alles wel zelf in de hand kunnen houden. Voor kwaaltjes verwachten we dan ook een kant-en-klare oplossing. Bij aambeien is dit echter onmogelijk. Er is geen zogenaamd wondermiddel mogelijk. Bij de één werkt een zalfje en bij de ander juist helemaal niet. Het is gewoon een kwestie van uitproberen. In ernstige gevallen zullen deze huismiddeltjes misschien zelfs helemaal niets doen. Probeer dus zelf een aantal dingen uit, maar blijf zeker niet te lang rondlopen met je klachten. Als je ook met het gebruik van deze middelen geen verschil merkt, is het verstandiger om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan de aambeien niet alleen beoordelen, maar je ook doorverwijzen naar een specialist die de aambeien op een andere manier weet te verwijderen. Ook als aambeien telkens terugkeren is dit een slim idee.
Hoe ontstaan aambeien?
Heb je regelmatig last van aambeien en lukt het maar niet om hier volledig vanaf te komen? Dan is het goed om eerst eens de oorzaak te bepalen. Want hoe ontstaan deze aambeien steeds bij jou? Als je weet wat de oorzaak is, kan je stappen ondernemen om dit in de toekomst te voorkomen en zo langer van het probleem af te zijn.
Aambeien worden voornamelijk veroorzaakt door een te hoge druk op de anus. Sommige mensen zijn hier wat gevoeliger voor. Zo zien we dat het ook echt in de familie kan zitten. Hier kan je natuurlijk vrij weinig aan veranderen. Gelukkig is er in de meeste gevallen wel degelijk een goede reden aan te wijzen.
De meeste druk op de anus ontstaat tijdens de stoelgang. Wanneer je ontlasting te hard is en je flink moet persen, kan dit al snel tot aambeien leiden. Ook diarree of te lang op het toilet zitten kunnen dit probleem veroorzaken. De eenvoudigste manier om dit op te lossen is door je stoelgang te verbeteren. Houd ontlasting nooit te lang op, eet gevarieerd en vezelrijk en beweeg voldoende om je ontlasting soepel te houden. Zo zorg je ervoor dat de ontlasting makkelijker komt en je hier verder vrij weinig moeite voor hoeft te doen. Zo minimaliseer je de kans op aambeien.
Heb je al last van aambeien? Gebruik dan geen ruw toiletpapier, maar gebruik een lauwwarme washand om de billen te reinigen. Zo voorkom je extra schade aan de huid van de anus.
Aambeien herkennen
Aambeien geven niet bij iedereen dezelfde klachten. Misschien twijfel je wel of dit is waar je last van hebt. Bij uitwendige aambeien is dit gemakkelijk te herkennen. De aambeien voelen als bultjes bij de anus. In de beginfase merk je dit misschien aan wat bloed tijdens het afvegen, pijnklachten en soms ook jeuk. Daarnaast kan er ook wat ‘afscheiding’ ontstaan en merk je misschien een zwelling rondom de anus op. Twijfel je nog steeds? Laat dit dan beoordelen door de huisarts. Deze kan middels een kort onderzoek al bepalen of er wel of geen sprake is van aambeien.