Om de eindjes aan elkaar te knopen doet ruim de helft van de gehandicapten die 24-uurs zorg nodig hebben, regelmatig een beroep op spaargeld, lening of de bijzondere bijstand. Dat blijkt uit een peiling van de CG-Raad naar de effecten van veranderingen in de AWBZ. 40 Procent kreeg na de invoering van de Wmo minder uren hulp bij het huishouden. De pakketmaatregelen – begeleiding voor lichtere beperkingen is uit de AWBZ gehaald – hadden als effect dat zij minder uren ondersteuning kregen.
Monitor
De peiling ‘Alle Handen Thuis’ is in oktober en november 2010 uitgevoerd en maakt onderdeel uit van de AWBZ-monitor. Bij de peiling is gekeken naar een specifieke doelgroep: mensen tussen de 18 en de 70 jaar met een chronische ziekte of een beperking, die thuis langer dan een jaar 24 uur per dag op hulp van anderen kunnen terugvallen.
Vangnet
De deelnemers maken niet alleen gebruik van AWBZ-zorg, maar ook van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en hulp van mantelzorgers en vrijwilligers. Op die manier zijn mensen in staat een continu vangnet te creëren. Bijna de helft is tevreden tot heel tevreden over de manier waarop zij die zorg en ondersteuning thuis hebben geregeld. 60 Procent heeft het gevoel daarover de eigen regie te hebben.
Mantelzorger
Ook maken de ondervraagden zich zorgen om de overbelasting van de mantelzorgers. De druk op hen neemt toe, omdat er steeds minder professionele hulp beschikbaar is door de bezuinigingen. Als mantelzorgers de hulp niet meer kunnen bieden, ontstaat acuut een probleem. Dit kan het zelfstandig wonen in gevaar brengen. Een groot aantal van de mensen noemt het verhuizen naar een zorginstelling ‘een schrikbeeld’.
Eigen regie
De CG-Raad doet op basis van de peiling een aantal aanbevelingen. Allereerst is het belangrijk de eigen regie van mensen te versterken. Het persoonsgebonden budget (PGB) en de cliëntvolgende bekostiging geven de cliënt meer invloed en keuzevrijheid. Door gebruik te maken van de eigen regie van mensen kan de zorg efficiënter en minder bureaucratisch worden georganiseerd, aldus de CG-Raad.
Indicatiestelling
De raad pleit ook voor meer samenhang en afstemming in de zorg, die de bureaucratie en de belasting van de zorggebruikers zelf zal verminderen. Verder is de integrale indicatiestelling belangrijk om de effecten van een beperking beter in kaart te brengen en meer gericht te compenseren. Dat leidt tot maatwerk en levert zowel voor mensen met een beperking als voor de overheid enorme voordelen op.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: CG-Raad