Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Weinig verschil in eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp

De decentralisatie van de huishoudelijke hulp heeft er niet toe geleid dat de eigen bijdrage van cliënten flink is gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van SCP en CPB. De prijs die gemeenten aan aanbieders betalen voor huishoudelijke hulp verschilt ook niet tussen gemeenten.

Vanaf 2007 al besteden gemeenten de huishoudelijke hulp aan door (zorg-) aanbieders te laten offreren voor de uitvoering van huishoudelijke hulp. Op die aanbesteding is veel kritiek, het zou leiden tot te lage prijzen en – salarissen voor huishoudelijke hulp. Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat het effect van de aanbesteding vrij weinig gevolg heeft gehad voor de prijs van huishoudelijke hulp.

Aanbesteding

Gemeenten hebben in de aanbestedingsvorm verschillende varianten gebruikt. Maar opvallend genoeg ‘ontlopen de verschillende aanbestedingsvormen elkaar weinig in de prijzen die gemeenten voor de huishoudelijke hulp betalen’, aldus het SCP.

Gebruik van Wmo-voorzieningen stijgt. Meer mensen doen een beroep op voorzieningen in het sociaal domein. Dat blijkt uit cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. Naarmate de gemeente groter is, neemt het beroep op voorzieningen toe. Lees meer>>

Kwaliteit

Uit het onderzoek blijkt ook dat het voor de hoogte van de eigen bijdragen van cliënten niet veel uit maakt in welke gemeente men woont. Een van de grote kritiekpunten op de decentralisatie van de huishoudelijke hulp was dat er voor cliënten grote verschillen tussen gemeenten zou ontstaan. Het blijkt echter dat gemeenten hun beleid niet zozeer op de prijs van huishoudelijke hulp vaststellen, maar dat ze juist op andere zaken als de kwaliteit of lagere administratieve lasten.

Eigen bijdrage

Gemeenten wijken niet af van de landelijke norm als het gaat om het vaststellen van de maximale eigen bijdrage. Terwijl gemeenten wel die vrijheid hebben gekregen bij de decentralisatie. De verschillen in eigen bijdrage die de cliënt moet betalen voor huishoudelijke hulp zijn vooral terug te voeren op persoonlijke factoren, zoals het inkomen.

Mantelzorg

Overigens is niet de kwaliteit van de hulp onderzocht. Uit het onderzoek van SCP en CPB blijkt dat bij de inzet van huishoudelijke hulp per gemeente het niet uitmaakt of er veel of weinig mantelzorgers zijn. Het maakt trouwens wel uit voor het aantal uren dat huishoudelijke hulp wordt ingezet: de aanwezigheid van mantelzorg gaat wel gepaard met minder uren huishoudelijke hulp.

1 REACTIE

  1. Is in dit onderzoek ook gemeten dat mensen die eerst een huishoudelijke hulp hadden via de WMO maar door gewijzigde regels ZEER duur uit zijn om via de WMO een hulp te hebben. Je moet dan feitelijk de huishoudelijke hulp zelf moet betalen en dan ben je €19,00 tot €22,00 per uur kwijt afhankelijk van de zorgverlener waar de gemeente een contract heeft. Dan zelf iemand zoeken of een mantelzorger!
    De gemeente haalt dan wel gemakkelijk de bezuiniging binnen de WMO huishoudijke hulp.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.