Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bewoners buitenregio hebben moeite met eigen kracht

‘Het is nou eenmaal zo.’ Mensen die in platteland-regio’s wonen, hebben vaak niet het geloof en de vaardigheid om hun lot in eigen hand te nemen. Daarom maken zij meer gebruik van de voorzieningen in het sociale domein. Dat blijkt uit een Kwalitatieve Verkenning van Platform 31: ‘Regionale verschillen geduid’.
regionale-verschillen

Er zijn grote regionale verschillen in het gebruik van voorzieningen in het sociaal domein. Dat constateerde het Sociaal en Cultureel Planbureau een rapportage van het sociaal domein in 2016. Om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van het hoger gebruik van sociale voorzieningen in krimpregios’s, voerde Platform 31 en anderen een ‘ Kwalitatieve Verkenning’ uit. Daar kwamen als oorzaken uit: ‘Een concentratie van kwetsbare huishoudens’. En ook: ‘Een wat onevenwichtige spreiding van het voorzieningenaanbod tussen gemeenten en regio’s.’

Geringe kansen

De onderzoekers voerden 4 rondetafelgesprekken met in totaal 37 beleidsmakers, professionals en lokale experts. Het onderzoek ging over de krimpregio’s Noordoost Friesland, Noordoost Groningen, Oost-Drenthe en Zuid-Limburg. Een ‘substantieel deel’ van de bewoners in deze gebieden verkeert volgens de onderzoekers ‘in een situatie van meervoudige deprivatie. Hun arbeidsmarktkansen zijn gering, ze missen perspectief op het verbeteren van hun maatschappelijke positie, ze ontberen noodzakelijke positieve prikkels of zijn niet bij machte deze te benutten. En ze kampen met gezondheidsachterstanden’, aldus de onderzoekers.

Twee jaar na de decentralisaties en de massale ontwikkeling van sociale (wijk)teams beraden diverse gemeenten zich op de keuzes die zij maakten bij de oprichting van de teams. Annelies Kooiman, adviseur Effectiviteit en vakmanschap bij Movisie: ‘Cijfers over deze teams geven de stand van zaken feitelijk weer, maar gemeenten zijn nu op zoek naar de verhalen achter de feiten.’ Lees meer>>

Sociaal domein

Het gevolg van deze achterstand is een grote afhankelijkheid van zorg- en ondersteuningsstructuren, constateren de onderzoekers. Maar het hoge verbruik van de sociaal domeinvoorzieningen wordt niet alleen veroorzaakt door de oververtegenwoordiging van kwetsbare groepen. ‘Het lijkt ook samen te hangen met institutionele factoren’, zeggen zij. Dan gaat het om de onevenwichtige spreiding van het voorzieningenaanbod tussen gemeenten en regio’s – aanbod creëert vraag. Belangrijke factor is, volgens de onderzoekers, dat provincies, gemeenten en uitvoerende professionals te weinig grip hebben op de uitvoering van de voorzieningen in het sociaal domein.

Lees hier het onderzoek>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.