De afspraken die de gemeenten met de woningcorporaties hebben gemaakt zijn tweeledig. Aan de ene kant verlagen de corporaties de huur voor sommige bewoners. Dankzij de nieuwe huurwetgeving die ‘passend toewijzen’ voorschrijft, is het voor corporaties financieel minder pijnlijk om een deel van hun huren te verlagen. Aan de andere kant stelt de gemeente geld beschikbaar om bewoners voor een deel financieel tegemoet te komen.
Zwolle
Zwolle was de eerste gemeente in Nederland die dergelijke afspraken maakte. Dat was te lezen in het februari/maartnummer van Sociaal Bestek. Inmiddels hebben onder meer Amsterdam, Alkmaar en Purmerend het voorbeeld van Zwolle gevolgd.
3,4 miljoen per jaar
In de Volkskrant meldt wethouder Vliegenthart dat de gemeente Amsterdam 10.000 inwoners te hulp wil schieten. Om dat mogelijk te maken, stelt de gemeente vanaf 2016 3,4 miljoen euro per jaar beschikbaar. Hoeveel geld huurders kunnen terugkrijgen, is onder meer afhankelijk van de hoogte van de huur en het aantal personen dat in het huis woont. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 340 euro per huishouden voor 2016.
De armoede daalt licht sinds 2015, blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Maatregelen van het kabinet zijn doorslaggevend om ervoor te zorgen dat het aantal mensen in armoede niet meer boven de 1 miljoen komt. Lees meer >>
Tegemoetkoming
In Amsterdam komen volgens de wethouder al direct duizenden mensen in aanmerking voor de regeling omdat de wettelijk toegestane huren hier relatief hoog zijn. Vliegenthart wil dus ook zo snel mogelijk starten met de tegemoetkoming. ‘Voor deze mensen is een halve maand huur veel geld. Wij willen de 3,4 miljoen euro die we voor dit doel uittrekken dus ook echt nog dit jaar uitgeven.’