‘We steunen al heel wat jaren verschillende projecten die ertoe bijdragen dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Projecten die de samenleving moeten versterken’, vertelt Brigitte Coté, adviseur donaties Mens & Maatschappij bij VSBfonds. ‘Bijvoorbeeld leerwerktrajecten om langdurig werklozen te laten re-integreren, weekendscholen voor kinderen ter beroepsoriëntatie of om schooluitval tegen te gaan, empowermentprojecten voor meisjes in achterstandswijken, maatjesprojecten waardoor kwetsbare jongeren hun sociale netwerk kunnen vergroten, activiteiten die ouderen uit hun isolement moeten halen’, zo somt ze op.
Effectiviteit
De projecten die een donatie krijgen van het fonds worden geëvalueerd, vertelt Coté. ‘Maar we krijgen nog niet altijd de juiste informatie van de fondsaanvragers om met zekerheid te zeggen dat de doelstellingen van het project behaald zijn en onze donaties echt bijdragen aan een betere samenleving. ‘ Soms blijken de doelstellingen door fondsaanvragers onvoldoende duidelijk geformuleerd om een goede evaluatie te krijgen, legt de adviseur uit.
Vragenlijst
VSBfonds en NSGK gaan daarom uitgebreider en meer gestructureerd evalueren met een online tool: Sinzer. Fondsaanvragers kunnen hiermee online gegevens invullen over het project. ‘De tool maakt het mogelijk om de resultaten, zoals het aantal deelnemers dat meedoet aan een training, te vertalen naar het effect dat ze opleveren. Bijvoorbeeld hoeveel deelnemers door de training een baan hebben gevonden. We kunnen deze effecten voor een deel ook uit de evaluaties halen, maar in de tool is het makkelijker te registreren en goed te onderbouwen met aanvullende informatie’, legt Maria Ouwehand, senior projectadviseur bij NSGK uit.
Eerst verdween de buurtwinkel, toen de buslijn en ook het pinapparaat ging weg. Dat deed iets met de bedrijvigheid in het dorpje Everdingen (Utrecht) waar de vergrijzing toeslaat en zonder deze voorzieningen de kans op eenzaamheid toeneemt. Lees hier meer>>
Deelnemers
Op deze manier meten is ook waardevol voor de projecten, zo blijkt. De deelnemers kunnen zélf aangeven wat zij van het project vinden. Dat levert belangrijke informatie op voor de uitvoerder van het project en voor de fondsen. ‘Zo kan bijvoorbeeld blijken dat deelnemers het contact met andere deelnemers hoger waarderen en daar meer van leren dan van de inhoudelijke stof van een training. Als dat duidelijk wordt, kan de uitvoerder daar meer op concentreren’, aldus Ouwehand.
Verantwoording
Als de fondsen goed weten welke projecten effectief zijn en welke niet, kunnen ze die kennis gebruiken bij het beoordelen van nieuwe aanvragen, vult Coté aan. Het is niet alleen voor VSBfonds en NSGK belangrijk om inzicht krijgen in de doelmatigheid van donaties, de fondsen willen ook verantwoording kunnen afleggen over wat ze doen. ‘Charitatieve instellingen komen steeds meer onder een maatschappelijk vergrootglas te liggen’, geeft Coté aan. NSGK ontvangt regelmatig kritische en scherpe vragen van donateurs, vertelt ook Ouwehand. ‘Dat is waardevol, want het is belangrijk dat mensen goed weten waar ze zich aan verbinden.’
Pilot
Inmiddels is er een aantal projecten geselecteerd waarmee de fondsen het komende jaar een pilot gaan draaien. De pilot moet inzicht geven in hoe de tool werkt, hoe de gebruikers de tool waarderen en op welke manier fondsen en de projectuitvoerders de informatie kunnen gebruiken om hun plannen bij te stellen.
Fonds
VSBfonds zet zich in voor een samenleving waaraan iedereen actief meedoet: jong en oud, hoog en laag opgeleid, met en zonder beperking. VSBfonds ondersteunt jaarlijks rond de 1.300 initiatieven die hieraan bijdragen met geld, kennis en een professioneel netwerk. NSGK zet zich in voor kinderen en jongeren met een handicap in Nederland. De stichting steunt honderden projecten per jaar, om een samenleving na te streven waarin kinderen en jongeren met en zonder handicap vanzelfsprekend samenleven.